ZAPOČELA JE MINUTOM ŠUTNJE

U Rijeci svečano obilježen Dan državnosti; Obersnel: “Danas imamo divnu zemlju koju su stvarali ti hrabri ljudi – branitelji”

Foto: Mateo Levak/Riportal

Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija održali su svečanu akademiju povodom 30. svibnja – Dana državnosti

Na početku akademije minutom šutnje odana je počast palim braniteljima, bez čije hrabrosti, odlučnosti i žrtve Hrvatska ne bi ostvarila puni državni suverenitet.

Iz riječkih, primorskih i goranskih postrojbi poginulo je 230 pripadnika, žitelja našega kraja. Njima u spomen, danas, kao simbol pobjede i zahvalnosti, na Delti stoji most koji nosi časno ime Most hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata zajedno s pločom na kojoj su imena poginulih heroja.

Kako je kazao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, danas imamo divnu zemlju koju su stvarali ti hrabri ljudi.

„Stoga uistinu ne mogu vjerovati da danas, 30-ak godina od stvaranja neovisne Hrvatske, koja je sve strahote oslobodilačkoga rata doživjela još jednom na samom kraju 20. stoljeća, i dalje raspravljamo je li antifašizam  i narodnooslobodilačka borba u Drugom svjetskom ratu nešto sumnjivo ili je možda temelj svake civilizirane europske zemlje, a usto je, eto, upisan u Ustav Europske unije. Mi još uvijek raspravljamo o temama koje su već odavno trebale ostati samo podsjetnik na povijest i poslužiti kao temelj stvaranja jednog boljeg, pravednijeg i slobodnog društva“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Obersnel: Zapisivanjem istine protiv relativizacije povijesti

Kako bi se izbjegla relativizacija povijesti, kazao je gradonačelnik Obersnel, valja istinu napisati u knjigama, te podsjetio kako se tijekom svog dvadesetogodišnjeg mandata zalagao za zapisivanje povijesti.

Stoga danas imamo knjigu o Rijeci u Domovinskom ratu, knjigu o slavnoj 128. brigadi, o protuzračnoj obrani, zato podupiremo nove knjige o 111. brigadi, o Ajkulama, ali i o povijesnim događanjima kada je jugovojska, nakon teških pregovora, otišla iz Rijeke.


„Isto ćemo tako dati podršku izdanju priručnika o Drugom svjetskom ratu u Primorsko-goranskoj županiji. I danas na Dan hrvatske državnosti pozivam sve svjedoke i sudionike presudnih povijesnih događaja u Domovinskome ratu da svoje svjedočanstvo, sve činjenice pohrane, zapišu, zabilježe i tako sačuvaju za nove generacije koje će, nadam se ipak, od povijesti više naučiti i tako krenuti dalje“, kazao je gradonačenik, poručivši:

„Hrvatsku ipak još uvijek čeka borba za pravednije društvo koja uključuje odlučnu borbu za razvoj i napredak, borbu protiv nezaposlenosti i korupcije, borbu za građanska prava dostupna svima, za obrazovanje i europske kulturne vrijednosti. No, veseli me da mi u Rijeci ipak dišemo otvorenijim  i tolerantnim mentalitetom. I možda ni mi sami nismo uvijek svjesni što to znači, ali oni koji dolaze u Rijeku itekako to osjećaju. Rijeka je  već danas europski grad, grad mladih, grad studenata, do nedavno ponosan nositelj titule europske prijestolnice kulture, luka različitosti, grad stvoren po mjeri Riječana“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Komadina: Država se brani i oslobađa ljubavlju, a djelima ćemo je učiniti velikom

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je naša mlada država kroz proteklih 30 godina prošla je veliki put, postala je  međunarodno priznata samostalna država, obranila svoj teritorij u nametnutom ratu, postala članica UN-a, NATO i punopravna članica Europske unije.

„Hvala svim koji su bili dio tog puta i koji su nam u ostvarenju dosegnutih ciljeva pomogli. No, put demokratizacije našeg društva, jačanja sloboda, pravne i socijalne sigurnosti, manjinskih prava, snaženja gospodarskih potencijala i stvaranje boljih perspektiva mladima kako bi svoju budućnost gradili u svojoj domovini u svojem zavičaju, ostaje naša trajna obaveza i odgovornost koja mora bit fokus nositeljima vlasti na svim razinama. A ne produciranje stalnih svađa i podjela u političkom prostoru što  nameću oni kojima je vlast iznad općeg dobra“, kazao je župan Komadina.

Poručio je kako je najveća vrijednost svakog naroda imati svoju državu, a najveća vrijednost svakog čovjeka je u svojoj državi živjeti slobodno.

„Ostvarili smo san mnogih generacija o samostalnoj, slobodnoj i suverenoj državi ali želimo i dosanjati državu istinske demokracije, jednakih šansi za sve, državu sretnih i zadovoljnih ljudi, koji će ovdje živjeti zato što im je dobro, što imaju poslove kojima mogu sebi i svojim obiteljima pružiti sigurnu egzistenciju. Država se brani i oslobađa ljubavlju, a djelima ćemo je učiniti velikom,“ poručio je župan.

U kulturno umjetničkom programu nastupili su solisti Martina Vidović i Sergej Božić, učenici glazbene škole Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke koji su pod mentorstvom prof. Ingrid Haller i uz klavirsku pratnju prof. Ivana Bošnjaka izveli skladbe F. Vilhara „Oj ti zvijezdo“ i „Lastavicam“ I. pl. Zajca, te Elena Kolić, učenica osnovne škole Nikola Tesla, koja je pod mentorstvom prof. Irene Peić Rančić izvela recitaciju pjesme „Moj dom“ S. S. Kranjčevića.

Akademija je održana u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, uz poštivanje epidemioloških preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i nacionalnoga Stožera civilne zaštite.

Snimka svečane akademije dostupna je na You tube kanalu regionalne televizije Kanal Ri.

Dan državnosti je dan kada se sastao prvi demokratski višestranački Hrvatski sabor u tada još Socijalističkoj Republici Hrvatskoj i izabrao Franju Tuđmana za predsjednika Predsjedništva, imenovao prvu Vladu Republike Hrvatske koja je nastajala i na taj način započeo proces osamostaljenja Hrvatske iz tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a na temelju ogromnog broja glasova hrvatskih građana izrečenih ZA osamostaljenje na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari