KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA RIJEKE

GalerijaOstrogović: “Teatro Fenice treba otkupiti i obnoviti, a ne “Galeb”!”

Povodom Svjetskog dana kazališta 27. ožujka 2021., kandidat za gradonačelnika Grada Rijeke Josip Ostrogović osvrnuo se na stanje u kojem se trenutno nalazi jedan od dugogodišnjih simbola riječke kulture – Teatro Fenice

„Teatro Fenice nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske i nezamislivo mi je da je aktualna vlast svojim nečinjenjem pustila da propada već 20 godina. Istina, ono se nalazi u privatnom vlasništvu, no Grad Rijeka je već do sada morao inzistirati na zaštiti ovog spomenika kulture i sa nadležnim konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture, analizirati mogućnosti zaštite zgrade Teatra Fenice od daljnjeg propadanja. Kupnju i restauraciju ovog simbola riječke kulture od strane Grada Rijeke vidim kao bolje promoviranje riječkih vrijednosti i isplativije ulaganje u kulturu, nego što je to primjerice obnova broda „Galeb“. Naravno da se i cijena mora prilagoditi sadašnjem stanju objekta koje je derutno i opasno za ljude koji tuda prolaze“, pojasnio je Ostrogović.

Pročelnik za kulturu Ivan Šarar, naveo je Ostrogović, “očito tako ne razmišlja, što se može iščitati iz njegove izjave”: „Ta zgrada se čini ogromna i potentna, a zapravo je prazna ljuštura s velikom pozornicom i ogromnim gledalištem. Grad Rijeka nikad neće, pogotovo u ovim okolnostima, imati sredstava da još jednu veliku kazališnu kuću gura, niti je po mom mišljenju to potrebno.“

Teatro Fenice jedino je realizirano kazalište secesijskog razdoblja u Hrvatskoj, rađeno prema projektu austrijskog arhitekta Theodora Traexlera. Izgrađeno je 1914. godine, moglo je primiti dvije tisuće gledatelja, a u drugoj polovici prošlog stoljeća tu je bilo najveće riječko kino i noćni bar. Nakon privatizacije, Teatro Fenice zatvara svoja vrata 2007. godine, a posljedica toga je propadanje spomenika kulture do te mjere da je zaključeno kako boravak u njemu danas nije siguran.

Kao gradonačelnik, naveo je, Josip Ostrogović zalagat će se za kupnju i obnovu Teatra Fenice, kao i za obnovu HNK Ivana pl. Zajca (poželjno sredstvima iz fondova EU, uz pomoć Ministarstva kulture i medija), koje smatra simbolima kulture Grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views