RIVA BODULI

Galerija | U riječkoj luci privezan brod talijanske Obalne straže ”Natale de Grazia”; Razgledajte ga s nama!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Italije, u Rijeku je u službeni diplomatski posjet stigao brod talijanske Obalne straže CP420 „Natale de Grazia“, čija je glavna namjena zaštita granica i spašavanje izbjeglica

„Natale de Grazia“ izgrađen je 2020. godine u talijanskom brodogradilištu u Mesini, a posjet Rijeci njegova je prva diplomatska misija u inozemstvu, van talijanskih granica.

Prema riječima zapovjednika broda Massimiliana Quinta glavi razlog njihovog dolaska je što je Hrvatska 1. srpnja ove godine preuzela predsjedanje Forumom europskih obalnih straža.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Ovaj brod dugačak 34 metra izgrađen je sredstvima Europskih fondova i njime upravlja 10-ak članova posade. Brod sveukupno može primiti 200 ljudi, a upravo prije dva tjedna sudjelovali smo u akciji spašavanja u Jonskom moru, prilikom čega smo spasili 127 osoba“, rekao je Quinto i iskazao svoje zadovoljstvo posjetom Rijeci naglasivši kako talijanska i hrvatska Obalna straža već godinama uspješno surađuju, donose mrežne stranice Grada Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Službenom obilasku broda prisustvovali su zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski; generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije Nada Milošević, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Alen Jugović te prodekanica za poslovne odnose Pomorskog fakulteta Ana Perić Hadžić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski istaknuo je zadovoljstvo što su upravo Hrvatska odnosno Rijeka odabrani za prvu diplomatsku misiju. „Impresioniran sam ovim brodom i drago mi je što Obalne straže naših dviju zemalja uspješno surađuju i da možemo time poslati poruku nautičarima koji posjećuju našu zemlju kako su u Jadranskom moru sigurni“, rekao je Palčevski.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini zahvalio se hrvatskim vlastima na gostoprimstvu prilikom dolaska broda kao i predstavnicima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Brod u Rijeci ostaje do sutra, a tijekom njegovog boravka među ostalima posjetit će ga i veleposlanik Italije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Pierfrancesco Sacco, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske na čelu s voditeljicom Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka u Zadru Mirnom Kovač Bašić, izaslanstvo hrvatske Obalne straže, lučki kapetan Darko Glažar kao i predstavnici Lučke uprave Rijeka“, naglasio je Bradanini.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Županijska pročelnica Nada Milošević nakon obilaska istaknula je kako je Jadransko more zajedničko Italiji i Hrvatskoj, kako se na njemu odvijaju brojne aktivnosti i kako je iz tog razloga važno da postoje brodovi ovakve namjene koji će se brinuti za sigurnost na moru. „Suradnja naših dviju zemalja je neophodna i bila je zaista izuzetna prilika posjetiti ovaj brod prilikom njegovog boravka u našem gradu“, rekla je Milošević.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, Alen Jugović, istaknuo je kako se nada da će studenti fakulteta na čijem je čelu u budućnosti imati prilike posjetiti ovakav brod.

„Za naše studente bila bi to izuzetna prilika, jer nakon završetka školovanja plovit će po našem moru, ali i po svjetskim morima, a ovo je novoizgrađeni brod izuzetne namjene i bilo bi za njih korisno da ga obiđu. Istaknuo bih i važnost suradnje na Jadranu hrvatske i talijanske strane, jer po pitanju sigurnosti na moru zasigurno možemo biti uspješniji ako, kada je to potrebno, zajednički pronalazimo rješenja“, zaključio je Jugović, donose mrežne stranice Grada Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari