BOGATA POVIJEST LJEKARNIŠTVA

Galerija | U riječkoj Palači šećera otvorena je izložba „750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske“

Posjetitelji će se do 9. siječnja 2022. u Palači šećera moći upoznati s brojnim povijesnim zanimljivostima iz područja farmacije

Na središnjem gradskom trgu u Trogiru vjerojatno je počela priča o ljekarništvu u Hrvatskoj, koje ove godine slavi 750 godina, a zbog čega je u Rijeci danas otvorena izložba „750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske“. Organizatori izložbe u riječkoj Palači šećera su JGL Muzej farmacije i Muzej grada Rijeke, a izložba će posjetiteljima približiti brojne zanimljivosti iz farmacije kroz protekla stoljeća.

„Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Tijekom duge povijesti, lijekovi su se izrađivali isključivo u ljekarnama, a ljekarnički je laboratorij predstavljao pravu malu farmaceutsko-kemijsku tvornicu lijekova. Danas su, pak, izazovi i očekivanja od farmaceutske industrije, u ovom dramatičnom vremenu pandemije COVID-19, veći nego ikad i presudni za zdravlje naše civilizacije. S obzirom da JGL ove godine slavi 30 godina postojanja, a JGL Muzej farmacije danas obilježava uspješnu godišnjicu rada, smatramo se odgovornima odati počast ljekarnicima i farmaceutskoj struci“, kazao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

Da je ljekarništvo jedna od istaknutijih profesija, kojima se Hrvatska može ponositi, svjedoči, primjerice, jedan od ukupno šest segmenata izložbe, posvećen 120. obljetnici izdanja „Hrvatsko-slavonskog ljekopisa“. Radi se o prvoj farmakopeji na hrvatskom jeziku, koju je struka proglasila jednom od najkvalitetnijih u Europi. Izložba o 750 godina ljekarništva u Hrvatskoj je velik događaj i za muzeje, smatra Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

„Drago nam je da se ova izložba održava u našoj Palači šećera, a još nas više veseli da JGL Muzej farmacije slavi prvu godišnjicu svog uspješnog rada. Otvorenjem Palače i postavljanjem stalnog postava novije riječke povijesti, kao i otvorenjem JGL Muzeja farmacije, dobili smo važne muzejske kuće i bitno osnažili riječku muzejsku sliku. Priređivanjem ovakvih, specijaliziranih izložbi, u suradnji s uspješnim tvrtkama, poput JGL-a iz Rijeke, svi smo na dobitku. Ovo je izvrsna promocija struke, koja u Rijeci ima svoje predstavnike, a to je svakako i promocija našega muzeja u Palači, koji će, također, uskoro proslaviti prvu godišnjicu svoga rada“, naglasio je Dubrović.

Osim Trogira, doprinos povijesti ljekarništva dale su i ljekarne u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci, čiju će zanimljivu građu imati prilike upoznati svi posjetitelji izložbe. Prilika je to da se ocijeni doprinos ljekarni i razvoju sredina u kojima su djelovale kroz stoljeća.

„Ljekarnička baština Rijeke čini neodvojivi dio povijesti našega grada, ponajviše zato što su, uz svoju primarnu svrhu, ljekarne znatno pridonosile kulturi života i urbanoj arhitekturi proteklih stoljeća. Osnivanjem Muzeja farmacije je, na moderan, atraktivan i edukativan način, prikazana povijest, ali i važnost ljekarništva u Rijeci, a projekt predstavlja svojevrsnu sinergiju znanja, znanosti, gospodarstva i kulture, zbog čega je njegova vrijednost neprocjenjiva. Upravo zato mi je posebno drago što je izložba postavljena u obnovljenoj Palači šećera. Riječ je o atraktivno uređenom muzeju, posvećenom riječkoj povijesti, koja će svojom kvalitetom privlačiti brojne posjetitelje, goste, turiste i prijatelje našeg grada, a koji cijene kulturu, jednu od ključnih pokretača razvoja urbanoga turizma“, kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović, zaključivši kako su impozantnih 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske, uz 30 godina JGL-a i prvi rođendan Muzeja farmacije uistinu poseban razlog za slavlje.

VIDEO DANA:

Autor izložbe je Marin Pintur, voditelj i kustos JGL Muzeja farmacije, a izložba će se moći razgledati do 9. siječnja 2022. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari