U školi Podmurvice oduševljeni Sportskom školom grada Rijeke “Ri Move”. Evo i dokaza…

U Osnovnoj školi Podmurvice održana je prezentacija programa Sportske škole grada Rijeke “Ri Move”

„Ri Move“ je projekt koji je Grad Rijeka u suradnji s Riječkim sportskim savezom uveo u gradske osnovne škole s ciljem promicanja sporta i poticanja djece na tjelesnu aktivnost, a u prvoj prezentaciji projekta ove školske godine učenicima OŠ Podmurvice predstavljeni su razni sportovi i popratni sadržaji koje „Ri Move“ donosi.

Ova se škola od siječnja iduće godine pridružuje projektu kao deseta uključena ustanova čiji učenici od 1. do 4. razreda u sklopu produženog boravka ili cjelodnevne nastave potpuno besplatno pohađaju prilagođene sportsko-zdravstvene sadržaje.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Renato Kostović, predsjednica, odnosno glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac i Slaviša Bradić, ravnateljica OŠ Podmurvice Dubravka Dužević te pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač.

„Ovo je sjajan program koji dokazuje da se pozitivne stvari lako šire“, ovom je prilikom rekao zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, govoreći kako sportska i fizička aktivnost kod djece ne mora nužno biti ostvarivana u sportskim klubovima.

„Grad Rijeka se u kontinuitetu trudi da promovira i bude predvodnik kvalitetnih projekata, prvenstveno za zdravlje pojedinaca i društva koje zahtijeva ravnotežu između psihičke i fizičke dobrobiti, a ne označava samo odsustvo bolesti“, zaključio je Ivaniš, navevši kako se, u vremenima u kojima se povećava nepokretnost ljudi i sjedilački način života, ulaganjem u obrazovanje moraju nastojati usporavati ovakvi trendovi.

Treneri “Ri Move”-a održali su sat tjelesnih aktivnosti s učenicima

„Ri Move“, namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda riječkih osnovnih škola, započeo je prije tri godine, a zasad se provodi u devet škola, s namjerom širenja na ostale gradske škole. Projekt se provodi za vrijeme produženog boravka ili cjelodnevne nastave, pod vodstvom educiranih trenera, a posebna je pažnja dana sredinama s povećanim socijalno ugroženim skupinama kako bi se sva djeca mogla upoznati i besplatno baviti sportovima.

Uz dosadašnje bazične sportove projekta – atletiku, gimnastiku i džudo – od ove školske godine polaznicima su dostupni novi sportovi – stolni tenis, kendo, odbojka, košarka, nogomet i rukomet. U sklopu projekta održavaju se prigodna predavanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ „Školica zdrave prehrane“, kao i predavanja o ekološkoj svijesti „Eco-Corner“.

Učenici OŠ Podmurvice učili su o zdravoj prehrani

Također, uključena djeca čitaju i sportsku lektiru čiji su kompleti knjiga „Olimpijske priče“ i „Mali sportaši“ donirani svim školama s ciljem informiranja učenika o različitim olimpijskim sportovima na zanimljiv način, a pokrenuto je i održavanje kazališnih predstava sa sportskom tematikom i to predstavom “Nježan put” o istinitoj priči o malenom Jigoru Kanu, osnivaču džuda. Od početka iduće godine najavljeno je i daljnje proširivanje projekta koje će polaznicima omogućiti učenje osnova latino i drugih standardnih plesova.

Učenici OŠ Podmurvice slušali su priče iz kompleta sportske lektire Ri Move-a

„Ri Move“ je prepoznat i u međunarodnim okvirima, čime je Riječki sportski savez kao vodeći partner europskog projekta „EU on the Move“, uz partnerske organizacije iz Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Italije, Portugala, Turske i Slovenije, dobio 301 tisuću eura za olakšavanje provedbe te podizanja ovog sportskog modela na europsku razinu.

Predstavljen projekt Sportske škole grada Rijeke “Ri Move” u OŠ Podmurvice

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari