UREĐENO 40 SOBA: Novi sjaj preuređenog Doma za starije osobe “Kantrida”

Foto: Ilustracija

U Domu za starije osobe “Kantrida” Rijeka otvoren je preuređeni kat “B” zgrade u čije je uređenje Primorsko-goranska županija uložila 850.000 kn

Ovom investicijom uređeno je 40 soba, odnosno ležaja u stacionarnim kapacitetima, čime se znatno podigla razina kvalitete. U domu kapaciteta 420 korisnika smješteni su korisnici iz cijele županije, a u četiri doma čiji je osnivač Primorsko-goranska županija kapacitet je oko tisuću starijih i nemoćnih osoba.

penzja2

Dom za starije i nemoćne osobe “Kantrida” 2014. godine je završio trogodišnji proces samoocjenjivanja, planiranja i poboljšanja radnih procesa po modelu E-QALIN te je prvi u Hrvatskoj dobio licencu “DOM KVALITETE E-QALIN”. Od tada razvija suvremeni koncept rada prateći model četvrte generacije domova usmjerenih na korisnike – stanare i njihove individualne specifične potrebe. Svake godine uređuje se kat po kat Doma “Kantrida” pa je tako nakon stambene zajednice na trećem katu došao red i na ovu kako bi se osigurali bolji uvjeti stanovanja.

penzija4

Novouređeni prostor otvorenim je svečano proglasio župan Zlatko Komadina.

“Kvaliteta života u domovima za starije i nemoćne treba biti na zavidnoj razini jer svi ćemo mi biti stariji i budući smo korisnici doma. Moramo ih održavati onako kako su naši roditelji održavali svoje kuće i stanove”, naglasio je župan Komadina.

Ravnateljica Doma “Kantrida” Marija Maras istaknula je da se preuređenjem prostora ne radi o povećavanju kapaciteta Doma, već o poboljšanju uvjeta stanovanja i boljoj kvaliteti života za naše pokretne korisnike.

“To je jedan prostor koji je ugodan za život i povećava dostojanstvo i samopoštovanje korisnika. Lista čekanja broji 850 korisnika, što je veliki pomak u stanje prije dvije godine kada je mjesto čekalo oko 2000 korisnika. Ipak, čak ni svi na listi čekanja nisu zainteresirani za trenutni ulazak u dom već su si time rezervirali prostor za vrijeme kada bude trebalo”, pojasnila je Maras.

Prilikom otvorenja, Župan sa suradnicima obišao je prije godinu dana otvorenu Kućansku zajednicu i upoznao se s načinom života u ovoj decentraliziranoj zajednici unutar ustanove. Reformom socijalne skrbi, u ovom slučaju transformacijom skrbi za osobe starije životne dobi, brine se o dostojanstvu, privatnosti i povjerljivosti svakog korisnika te ga se kroz pruženu uslugu potiče naodlučivanje o svim aspektima vlastitog života.

penzija3

foto: facebook PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari