USPIO TEST: Unatoč lošem vremenu riječko autokino izazvalo prilično veliko zanimanje!

Nekoliko puta odgađana projekcija u sklopu prvog riječkog autokina sinoć je napokon realizirana, a u projekciji filma „Stranac“ uživalo je više desetaka Riječana u 30-tak automobila

U nedjelju navečer u Rijeci je upriličena prva filmska projekcija „na američki način“, u sklopu eksperimentalnog Autokina koje su osmislili aktivisti iz riječkog Fimaktiva u suradnji s Art-kinom Croatia i parkiralištem »Beretich« te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura Nova.

autokino1

Već nekoliko puta odgađana projekcija (zbog lošeg vremena) filma »Stranac« redatelja Orsona Wellesa sinoć je ipak održana, a unatoč i ovoga puta lošem, kišnom (ne)vremenu dojmovi sudionika jako su pozitivni. To pak organizatorima ostavlja za razmišljati treba li ovaj u osnovi eksperimentalni projekt – s ciljem upoznavanja javnosti na kinoprikazivačke dileme i probleme – i nastaviti u istom obliku na ovom ili nekom drugom mjestu.

Kada bi se pitalo Riječane, odgovor je svakako pozitivan!

Projekcija na trošnoj fasadi Teatra Fenice

„Stranac“ Orsona Wellesa projiciran je na trošnu fasadu nekada prestižnog riječkog objekta – Teatra Fenice koji goidnama, nakon što je u njemu bilo kino odnosno ugostiteljski sadržaji – propada pred očima građana.

„Jedan od ciljeva projekta Autokino u Rijeci je i skretanje pažnje na sudbinu zgrade Teatra Fenice koja je nejasna zbog njezina statusa zaštićene građevine kulturne namjene s jedne, i nezainteresiranosti vlasnika za kulturnom aktivnosti i ulaganjem u prijeko potrebnu obnovu, s druge strane, pojasnila je Ana Jurčić iz Filmaktiva za „Novi list“.

autokino3

S tehničke strane, odlična je ideja da se zvuk filma prati pomoću radioprijemnika u vozilu (na 90,3 mhz) pa u slučaju kiše – koja je u Rijeci čini se neizostavna kulisa svih događanja – ne treba otvarati prozor i slušati zvuk iz zvučnika! No ne treba zaboraviti da svako malo treba uključiti motor vozila kako se akumulator ne bi ispraznio…

Foto: Bruno Vignjević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari