(FOTO & VIDEO) 68.-a U RIJECI! O burnoj i prijelomnoj godini sljedeći tjedan brojne izložbe,  tribine i paneli uz ugledne goste!

Od 23. do 25. svibnja u Rijeci će se obilježiti 50. obljetnica revolucionarne 1968. godine koja se smatra društvenom i teorijskom prekretnicom u novijoj svjetskoj povijesti. U Rijeci će povodom obilježavanja govoriti Rajko Grlić, Hrvoje Klasić, Sylvain Lazarus…

Događaj ”`68. u Rijeci i svijetu”, koji zajedničkim snagama organiziraju Odsjek za kulturalne studije, Drugo more, Galerija SKC i udruga studenata IKS, dio je projekta Krajobrazi sjećanja koji istražuje i predstavlja razne teme vezane za kulturu sjećanja Rijeke i Europe, čime doprinosi ciljevima programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Izložba ”Bunt: `68. u Rijeci i svijetu”

Događaj započinje u srijedu, 23. svibnja u 19 sati, kada će se otvoriti vrata Galerije Studentskog kulturnog centra u sklopu kluba Palach, i predstaviti izložba ”Bunt: `68. u Rijeci i svijetu”.

Izložba povezuje priču snažnih političkih prosvjeda iz svibnja 1968. godine s recentnijim studentskim pokretima i umjetničkim praksama koje pozivaju na promišljanje sadašnjice i njenih problema. Na izložbi će biti izloženi arhivski materijali, kao što su članci iz Novog lista i zapisnici sa studentskih skupština koji su te godine pratili događaje u Zagrebu i Rijeci, autentične fotografije Riječana u Čehoslovačkoj 1968. iz privatne arhive riječkog publicista Velida Đekića, kratki dokumentarci koji prikazuju aktualne studentske otpore na sveučilištima u svijetu te izbor studentskih umjetničkih radova.

Panel rasprava ”1968.: Što se događalo u svijetu, a što u Rijeci?’

Istoga dana u 20 sati, otvaraju se vrata kluba OKC Palach, u kojem će se održati panel rasprava ”1968.: Što se događalo u svijetu, a što u Rijeci?” na kojoj sudjeluju redatelj Rajko Grlić, povjesničar Hrvoje Klasić, novinar Neven Šantić i istraživač Bruno Vignjević. Nakon rasprave će uslijediti glazbeni program ”Ritam revolucije by Radio Roža”.

Film i tibina  ”Riječki otpor: Blokada 2009.”

U četvrtak, 24. svibnja u 18:30 sati, u klubu OKC Palach organizirana je projekcija filma Plenumovie.

Riječ je o filmu Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić u produkciji Filmaktiva, koji ističe problem politike obrazovanja u širem smislu, refleksijom na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009.

Ispreplićući arhivske snimke i razmišljanja protagonista s odmakom od četiri godine, film prati sudionike blokade koji se prisjećaju iste i daju potpuniju sliku o tadašnjim zbivanjima, kreirajući dijalog kroz vrijeme.

Nakon projekcije, od 20 sati na istom mjestu započinje velika tribina ”Riječki otpor: Blokada 2009.”, na kojoj će sudjelovati Zorana Jančić, Bruna Nedoklan, Ivana Kljajić i Renato Stanković, uz niz drugih sudionika i sudionica spomenute blokade te drugih gostiju. Nakon tribine će uslijediti glazbeni program ”`86. by Mile Hund”.

Predavanje ”Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018.”

U petak 25. svibnja, Filozofski fakultet (dvorana F-006) će ugostiti poznatog francuskog sociologa i mislioca politike Sylvaina Lazarusa koji dolazi održati predavanje ”Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018.”.

Lazarus će se u riječkom predavanju osvrnuti na situaciju koja je 1968. zatekla francuske radnike i tvornice, govorit će o naslijeđu `68. i o tome koliko je uopće moguće donositi zaključke o političkim iskustvima te revolucionarne godine.

Predavanje će moderirati prof. Ozren Pupovac, a odvijat će se uz simultano prevođenje Lee Kovács s francuskog na hrvatski jezik.

Valja napomenuti kako je ulaz na sve programe besplatan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views