Riječki Hod za slobodu podržali Jonathan, Urban, Jasmin Mekić…; u Hod za život pozvala udruga U ime obitelji

Foto: Ilustracija

U subotu u 10 sati  u Rijeci će se istovremeno održati dva velika skupa-aktivističke povorke građana, ona udruge U ime obitelji pod nazivom Hod za život i ona inicijative Građanke i građani Rijeke pod nazivom Hod za slobodu (OVDJE)

Bit će to prvi takav slučaj u novije vrijeme, a zbog svjetonazorski jednim dijelom suprotstavljenih mišljenja odnosno programa ove dvije skupine građana i riječka policija najavila je snimanje obje povorke!

„U subotu 18. svibnja od 10 sati u središtu Rijeke održat će se dva javna okupljanja pod nazivima „Hod za život“ i „Hod za slobodu“. Molimo građane da se pridržavaju uputa policijskih službenika kako bi se održalo prihvatljivo stanje javnog reda i mira. Napominjemo da je temeljem odredbi čl. 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima donesena odluka o snimanju ovih javnih okupljanja kako bi se mogli procesuirati eventualni izgredi i protupravna ponašanja. Tijekom održavanja najavljenih okupljanja, policijski službenici provodit će mjere i aktivnosti sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju.“, priopćili su iz policije uoči sutrašnjih okupljanja građana.

Hod za slobodu: “Rijeka je grad različitosti i slobode

Facebook inicijativi Građani i građanke Rijeke pridružili su se i mnogi riječki glazbenici, umjetnici, javne osobe… između ostalih i članovi rock-grupe Jonathan, Milica i Damir Urban te glumac Jasmin Mekić.

https://www.facebook.com/GGRijeka/videos/133722157488580/

U svom pozivu na sudjelovanje u Hodu za slobodu, grupa građanki i građana kroz svoju Facebook grupu Građanke i građani Rijeke (koja je u vrlo kratkom vremenu okupila velik broj članova) poziva na Hod za slobodu koji kreće s Jadranskog trga u 10 sati sljedećim priopćenjem:

Rijeka je ponosna na svoj identitet. Rijeka je grad različitosti i slobode. Građanke i građani Rijeke, okupljeni i okupljene oko istoimene inicijative smatraju da je sloboda ključ: težimo slobodi i pravo na samoodređenje, kako pojedinaca i pojedinki, tako i obitelji.

Pozivamo vas da se svi i sve zajedno 19. 5. kod Riječke banke (Jadranski trg) u 10 sati okupimo za život, život u slobodi, život koji je dostojanstven, siguran. Okupit ćemo se protiv laži i manipulacija; radi zaštite žena i ženskih života. Okupit ćemo se kako bi slavili obitelj u svim formama: nuklearne i dugine obitelji, obitelji bez djece, jednoroditeljske obitelji, samohrane obitelji, posvojiteljske obitelji, udomiteljske obitelji, izvanbračne zajednice bez zajedničke djece, izvanbračne zajednice sa zajedničkom djecom – za obitelj u svim oblicima, za ljubav bez nametnutih pravila i očekivanja!

https://www.facebook.com/GGRijeka/videos/133386234188839/

Ovim skupom želimo ukazati na činjenicu da je Rijeka oduvijek bila grad tolerancije i prihvaćanja, ne grad isključivosti, kao i na to da svaka obitelj ima pravo sama sebe definirati: obitelj je skupina ljudi koju veže ljubav, ne uskogrudne definicije. Hod za slobodu prepoznaje pravo izbora kao ljudsko pravo, kako u kontekstu tjelesne autonomije i odlučivanja o trudnoći i potomstvu, tako i u kontekstu odabira partnera ili partnerice.“, navode u pozivu iz inicijative Građanke i građani Rijeke.

Hod za život: ‘Sva ljudska prava počinju začećem’ .

Istovremeno, u Rijeci, Zagrebu i Splitu sutra će se u organizaciji udruge U ime obitelji predsjednice Željke Markić održati Hod za život pod parolom: ‘Sva ljudska prava počinju začećem’ .

Danas se u medijima pojavio i službeni slogan manifestacije, a on glasi: ‘Sva ljudska prava počinju začećem!’

“Želimo poslati poruku svakoj majci – nisi sama, život je dragocjen dar! Već treću godinu zaredom u veseloj, miroljubivoj i dostojanstvenoj povorci slavi se život od njegovog začetka do prirodne smrti. Pravo na život, temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga ljudskog i građanskog prava”, kažu iz inicijative ‘Hod za život’.

Iz Udruge pozivaju građane da im se pridruže te svojim dolaskom daju potporu svakoj obitelji, majci, ocu, koji se bore sa životnim problemima i zbog toga dovode u pitanje život svoga djeteta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views