(FOTO & VIDEO) JE LI BAŠ TAKO LOŠE? Riječko božićno drvce neusporedivo jeftinije od rimskog ili beogradskog a nije ništa neuglednije!

Kada večeras na riječkom Korzu budemo ispraćali Staru godinu uz naše božićno drvce, ne budimo prestrogi prema njemu: za puno veće novce neka puno veća gradska središta „usprskala“ su blagdanski ugođaj s puno neuglednijima ili preskupim božićnim drvcima!

Nije nam poznata točna cijena riječke jelke postavljene na Korzu, no poznavajući (jadno) stanje gradske blagajne, ona sigurno nije bila pretjerana. Za razliku od naprimjer Beograđana koji su svoju jelku postavljenu na Trg republike platili 83.000 eura, ili Rimljana koji su sada već glasovito drvce nazvano „Šugavko“ platili preko 50.000 eura!

Iako se o ukusima ne raspravlja, usuđujemo se reći da je riječka jelka estetski nadmoćna objema spomenutima, a opet je gradsku blagajnu stajala neusporedivo manje novaca.

Usto, nabavku beogradske i rimske jelke pratile su velike afere zbog namještenih natječaja za nabavu istih.

Beogradska jelka postavljena je na Trg republike tri dana prije nego što je donesena odluka o dodjeli ugovora (!) a skuplja je od one ispred Rockefeller centra u New Yorku koja grad košta 25.000 dolara. Beogradska jelka – visoka 18 metara i ukrašena s 200 plastičnih ukrasa te 40 plišanih vrpci – skuplja je i od najskuplje jelke na svijetu koja se nalazi u luksuznom hotelu Emirates Palace u UAE-u, a koja bez ukrasa košta 10.000 dolara.

Skupocjenu jelku kupio je Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa s građanima grada Beograda od tvrtke Keep light po paprenoj cijeni od 83.000 eura, no beogradski gradonačenik Siniša Mali obećao je kako će ugovor za blagdansku jelku odmah biti raskinut.

Rimsko božićno drvce postavljeno na Piazzi Venezia posebna je priča. Odmah od Rimljana nazvano „Šugavko“ zbog velikog „proreda“ među granama i općenito „jadnog“ izgleda, 21 metar visoka smreka dopremljena u Rim s Dolomita uspoređivana je i s – četkom za čišćenje zahoda!

Rimljani su posebno bijesni zbog toga što se prijestolnica bogatijeg, sjevernog dijela zemlje – Milano – diči s nekoliko zaista raskošnih jelki postavljenih na ključnim pozicijama u gradu poput Piazze Duomo ili trga ispred glasovite Scale.

A rimski “spelacchio” predmet je ismijavanja na društvenim mrežama i ima već i svoj račun na Twitteru ukrašen porukama “imam više pratitelja nego grančica”.

Za rimsku božićnu smreku navodno je plaćeno 50.000 eura, bez javnog natječaja, a to je gotovo triput više nego lani, tvrde rimski građanski aktivisti.

Eto, kada njurgamo zbog riječkog božićnog drvca na Korzu, nije zgorega podsjetiti se da i neki drugi gradovi brinu slične brige, ali po – daleko paprenijoj cijeni!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views