(FOTO, VIDEO) Nije moglo bez sramote: Riječki maturanti uzvikivali ‘Za dom spremni’ i dizali desnice u zrak

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Maturanti diljem Hrvatske slave zadnji dan srednjoškolskog obrazovanja, a oni riječki okupili su se, nakon mimohoda Korzom (OVDJE) između ostaloga i na Delti oko Spomenika oslobođenja (OVDJE)

Pištolji na vodu, posipanje brašnom, majice s prigodnim  porukama, pjesme i zagrljaji – uz manje ili više “pogonskog goriva” – nešto je na što smo godinama navikli na završnim okupljanjima maturanata koji defiliraju riječkim Korzom i okolnim ulicama.

Međutim, posljednjih godina eskaliraju i ponašanja  koja pokazuju kako srednjoškolci nisu baš savladali povijesne lekcije: dižu se desnice u zrak i viče “Ajmo ustaše” i “Za dom spremni”, pokliči u znak podrške režimu koji je “prodao” okupatorima hrvatske krajeve – Istru, dijelove Hrvatskog primorja i Dalmacije. Da spomenemo samo dio povijesnih “postignuća” režima kojemu se danas klicalo.

I to sve kraj Spomenika oslobođenja na Delti…

No nešto nam ipak nije jasno. Kako su nam sami rekli mnogi od njih – a tako misli ogromna većina sada završenih srednjoškolaca – glavni im je motiv u daljnjem životu stjecanje novca i materijalno bogatstvo za što priliku vide isključivo u bogatim zemljama na Zapadu kamo misle iseliti.

Stoga nekima ovi sramotni pokliči nekako ne idu uz životne planove, najblaže rečeno…

A jedan od njihovih idola, Vojko V. , ovdje bi sigurno ostao u čudu i zapitao se: “Kako to, kako to?”

VIDEO DANA: