Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Polaganjem vijenaca na Mostu hrvatskih branitelja i prigodnom svečanosti održanom u parku Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja obilježena je 30. obljetnica ustroja 128. brigade HV „Sv. Vid Rijeka“.

Na svečanosti su među ostalima sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski; zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut; državni tajnik Ministarstva branitelja Špiro Janović; izaslanik Predsjednika RH i zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš te predsjednik Udruge 128. brigade HV „Sveti Vid“ Rijeka Ivan Lerga.

Vijence su na Mostu hrvatskih branitelja u ime Grada Rijeke položili zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Prošlo je 30 godina otkako smo kao brigada krenuli u izvršavanje prvih borbenih zadaća. Više od polovine ukupnog broja svih naših poginulih, stradalo je na samom početku u prvih 40-tak dana našeg boravka na ličkom ratištu. Bila su to zaista teška vremena.”, prisjeća se Ivan Lerga, predsjednik Udruge 128. brigade HV-a Sv. Vid.

Ponosni smo na svoj ratni put, ali I na udrugu koja je osnovana nakon rata, poručio je Lerga.

U perivoju Guvernerove palače otvorena je izložba ratnih fotografija i suvenira u prostoru e-kluba Guver. Foto: Goran Kovačić/Pixsell 

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 26 pripadnika ove slavne brigade. Ranjeno je i oboljelo njih više od 200, a ukupno je kroz brigadu prošlo više od 9 tisuća ljudi.

“Zahvaljujući vama, Grad Rijeka i naša županija su prošle kroz ratni vihor na način da nismo osjetili na svojim leđima i na svojem gradu ratna razaranja. Ja sam nešto mlađi od vas, ali sjećam se tih vremena.”, kazao je Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

„Na ovaj dan treba se prisjetiti onih teških dana kada su u Rijeci i okolici formirane postrojbe hrvatske vojske. Imenovanjem dva trga u Rijeci, onog 128. i onog 111. brigade HV-a, imenovanjem jedne gradske ulice po zapovjedniku Ajkula Marinu Jakominiću, kao i imenovanje mosta na kojem se nalazimo Mostom hrvatskih branitelja koji se nalazi samo nekoliko metara od mjesta s kojeg su autobusi s braniteljima odlazili na ratište, Grad Rijeka želi odati počast svim braniteljima s ovog područja te očuvati sjećanje na sav doprinos obrani Domovine koji su dali. Važno je prisjećati se onih koji su nam omogućili da danas uživamo u Hrvatskoj kakvu imamo i koji su omogućili da današnje generacije žive u miru“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

U sklopu programa ispred ex kluba Payton pokraj Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održano je i otvorenje humanitarne izložbe ratnih fotografija Dragana Borčića kao i radova pripadnika brigade te udruga civilnog društva s područja Primorsko-goranske županije.

128. brigada osnovana je 22. listopada 1991. godine na temeljima Teritorijalne obrane, a nakon prvog postrojavanja na prostorima današnjeg Sportsko-poslovnog centra “Lovorka Kukanić”, članovi brigade su se pripremali na području čitavog Grobnika. Prvi zadaci postrojbe bili su blokada vojarni u Rijeci te preuzimanje oružja iz skladišta tadašnje JNA.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Radi se o brigadi kroz koju je prošlo više od 7.000 branitelja i koja je izvršavajući ratne zadaće u Domovinskom ratu uvelike zadužila Rijeku i cijelu Hrvatsku. Brigadu su najvećim dijelom činili stanovnici Rijeke i okolice, a na svom ratnom putu, koji je većinom vodio preko ličkih ratišta, svoj život je ostavilo 26 branitelja. Brigada je sudjelovala i u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Uloga 128. brigade Hrvatske vojske u Domovinskom ratu bila je ogromna, a pogotovo što je početkom ratnih sukoba njena aktivnost bila vezana uz povlačenje JNA iz Rijeke, te kasnije sudjelovanje u borbama na ličkom ratištu, u čemu je uspjela obraniti Rijeku od agresije neprijateljskih sila i jačih razaranja te zaštititi od stradanja civilno stanovništvo. 128. brigada HV “Sv. Vid” pronijela je ime Rijeke i izvan hrvatskih granica.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

1999. godine 128. Brigadi HV-a dodijeljena je Zlatna plaketa “Grb Grada Rijeke” za neprocjenjiv doprinos u obrani Rijeke tijekom Domovinskog rata.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari