Video | (RI TV) Ovo na Viškovu će biti hit! Dobili smo nove snimke budućeg centra-okupljališta građana na kojem će im pozavidjeti i veći gradovi!

Prije par tjedana u Općini Viškovo je održana svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju Kuće halubajskega zvončara. No ova građevina samo je okosnica puno veće i sadržajnije kulturno-zabavno-sportske zone Viškova na čemu će im pozavidjeti i veći gradovi!

Projekt će dati novi zamah društvenom, turističkom i gospodarskom razvoju Viškova, ali i cjelokupne Primorsko-goranske županije.

O budućem izgledu ove zone koja će niknuti oko postojećeg nogometnog igrališta NK Halubjan razgovarali smo sa Sanjom Udović, načelnicom Općine Viškovo koja drži sve “operativne uzde” šireg projekta koji će se (većim) dijelom financirati iz EU fondova i Sanjinom Vrankovićem, voditeljem Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, eu projekte i javnu nabavu Općine Viškovo, velikim entuzijastom koji od budućoj Kući halubajskega zvončara i njezinom okolišu zna baš svaki detalj.

Ljubaznošću Općine Viškovo dobili smo i neke dosad neobjavljene vizualizacije Kuće halubajskega zvončara i njezinog okoliša. Ono što smo vidjeli doslovno ostavlja bez daha!

Više u VIDEOPRILOGU:

Halubajski zvončari su čuvari tradicije, običaja i identiteta Halubja i Kastavštine, a „Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine“ jedinstveno je kulturno dobro upisano na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Posebnost Kuće halubajskega zvončara očituje se u jedinstvenoj prilici u kojoj će se na jednom mjestu prikazati ne samo tradicija zvončara nego čak četiri nematerijalne kulturne baštine  prepoznate na svjetskom nivou. Naime, Općina Viškovo je prostor na kojem se na poseban način sljubljuju četiri dobra upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva: 1) Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine, 2) Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, 3) Umijeće suhozidne gradnje i 4) Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Izgradnja Kuće halubajskega zvončara dio je integriranog projekta „Povežimo se baštinom“ u kojem se gradovima i općinama, koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, putem ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) dodjeljuje 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Jedini novi objekt koji će se graditi je Kuća halubajskega zvončara za koju je iz Urbane aglomeracije Rijeka Viškovu dodijeljeno nešto manje od 8 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari