(FOTO & VIDEO) RIJEČKA PIJANA ULICA IMA SVOJ FILM: Premijera na samom otvorenju nove sezone Ljetnog Art-kina u srijedu 14. lipnja

Riječka Jedrarska ulica, lokalno poznatija kao Pijana, dobila je svoj dokumentarni film koji će svečanu premijeru imati za samo otvorenje nove sezone Ljetnog Art-kina, 14. lipnja u 21:30 sati

„Pijana ulica“ novi je film redatelja Marina Lukanovića, nastao u Filmaktivovoj produkciji (2017., 29 min.).

Ova mala, neugledna i gotovo nevidljiva uličica u strogom centru Rijeke koju brojni doživljavaju više prolazom nego ulicom, zapravo je poprište gradskih događanja svojstvenijih trgovima. Tu se miješaju odvjetnici i ribari, aktivni kulturnjaci i nogometaši u penziji, stari Fiumani i novopridošli Riječani, alkoholičari i mala djeca. Tu je živo, sve pršti od smijeha, glazbe, svađe, trgovanja, pjesme, od ranog jutra do kasne večeri – ulica je sukus onog prikrivenog mediteranskog duha Rijeke, žive energije, jakih emocija, velikih kontrasta sabijenih u uskom prostoru. Jednako to prepoznaju i njeni starosjedioci ali i nova urbana generacija koja ostavlja vlastiti trag u prostoru, postupno ga gentrificirajući.

Režiju potpisuje Marin Lukanović koji je, s Anom Jurčić, i snimio film. Montažerka je Marta Batinić, glazbu je skladao Marjan Nećak, dok obradu slike potpisuje Aleks Katunar a obradu zvuka Daniel Žuvela.

Marin Lukanović diplomirao je filmologiju na sveučilištu u Bologni. Od 2000. radi na filmu u Italiji i Hrvatskoj, kao suradnik i autor. Surađuje s važnijim kazalištima u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, kao redatelj i oblikovatelj videa. Režirao je dokumentarne filmove “Standardna priča” (2005., nagrada na Pula Film Festivalu), “Rikard Benčić, na primjer” (2008., su-redateljica je Nadija Mustapić), “Kazalište, po riječki” (2010.) i “Delta – obilje umjetnosti” (2015., nagrada ArTVision za najbolji dokumentarni film u sklopu programa „Giornate degli autori“ venecijanske Mostre).

Filmaktiv je neprofitna organizacija koju čine kreativni i dinamični pojedinci okupljeni s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti. Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu, Filmaktiv realizira brojne radionice dokumentarnog filma, producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove („Plenumovi“, „Naseljenici“, „BFF“, „Polazište za čekanje“, „Prva jutarnja“…) te organizira ili sudjeluje u organizaciji filmskih festivala i revija.

Nakon svečane premijere u Ljetnom Art-kinu 14. lipnja, kojoj će nazočiti redatelj i filmska ekipa, publika će „Pijanu ulicu“ moći pogledati i 16. lipnja u 21 sat te 17. i 18. lipnja u 19 sati. Ulaznice je moguće rezervirati na ulaznice@art-kino.org.

Film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra temeljem Sporazuma o suradnji i jačanju lokalnih autorskih kapaciteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari