(FOTO, VIDEO) RIJEKA JE POSEBNA, ALI… Nasilnika ima i oko nas! U Centru SOS Rijeka znaju kako vam pomoći ako ste žrtva

Photo: Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Posao je to koji zahtijeva maksimalnu odgovornost, predanost te humanost kao krajnji cilj

Centar za nenasilje i ljudska prava u Rijeci, poznatiji kao SOS Rijeka, svoje djelovanje započeo je još davne 1991. godine. Od tada pa do danas svakodnevno pružaju razne oblike pomoći ljudima koji su žrtve raznih oblika nasilja.

Posao je to koji zahtijeva maksimalnu odgovornost, predanost te humanost kao krajnji cilj.

Trenutno ih je četvero stalno zaposlenih. O djelovanju Centra, njihovim svakodnevnim problemima za koje nalaze rješenja, projektima i daljnjim planovima razgovarali smo s Lorenom Zec, psihologinjom i koordinatoricom razvojnih programa.

Čime se sve udruga bavi? 

Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava se prvenstveno bavi pomaganjem žrtvama svih oblika nasilja, najviše kroz pružanje besplatnog psihološkog i pravnog savjetovanja. Uz to, predane smo borbi za ljudska prava i nenasilje te se trudimo što više podignuti razinu svijesti u našoj zajednici i to kroz različite edukacije i predavanja te javne i aktivističke akcije.

Koliko ima zaposlenih? 

Trenutno imamo 4 zaposlene djelatnice, od kojih su dvije psihologinje i jedna pravnica koje rade u našem Savjetovalištu direktno s osobama koje su preživjele ili proživljavaju nasilje.

Koji su projekti koje trenutno realizirate? 

Kao što je napomenuto, naš najvažniji projekt, odnosno program, je Savjetovalište za žrtve nasilja u kojem pružamo psihološko i pravno savjetovanje žrtvama svih oblika nasilja (financirano od strane MDOMSP, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te Ministarstva pravosuđa). Uz to, zajedno s partnerima, provodimo i dva projekta financirana od strane Europskog socijalnog fonda od kojih je jedan („Unaprjeđenje kapaciteta ženskih organizacija za učinkovit menadžment volontera“) vezan uz unapređenje kvalitete volontera koji rade sa žrtvama nasilja, a kroz drugi („Radar“) radimo s dugotrajno nezaposlenim osobama, među kojima često ima velik broj baš žrtava nasilja. Priveli smo kraju i projekt „U(klju)čimo se“ koji je bio usmjeren na osobe starije životne dobi te smo ih educirali i savjetovali po pitanju ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju te kako izbjeći njihovu zloupotrebu.

Možete li izdvojiti neke ciljeve koje posebno promovirate? 

Svakako je to promicanje, razvitak, unapređenje i pružanje pomoći i podrške žrtvama svih oblika nasilja i drugim osobama u kriznim situacijama. Zatim prevencija nasilja te promicanje tolerancije i građanske svijesti o ljudskim pravima te zaštiti i promicanju istih. No, ono što je zasigurno jedan od najboljih oblika prevencije jest promocija i poticanje na volontiranje u zajednici te poticanje na aktivno sudjelovanje u društvu.

Koje vam se skupine ljudi najčešće obraćaju? 

Najčešće nam se obraćaju osobe koje su proživjele nasilje ili se trenutno nalaze u nasilnoj situaciji, vezi ili odnosu. Većinom to jesu ženske osobe, ali imamo i muškaraca i mladića koji nam se obraćaju iz pozicije žrtava nasilja.

Ono što nam je jako važno da naglasimo je da ne postoji tipičan nasilnik i ne postoji tipična žrtva te se svakome može dogoditi da se nađe u nasilnom odnosu. Nitko nije zaslužio nasilje i za nasilje je uvijek kriv nasilnik jer se on odabire tako ponašati.

Pamtite li neko posebno negativno iskustvo s kojim ste se suočili proteklih godina? 

Ovisi kako definiramo neugodnu situaciju. Svaki dan se suočavamo s novim pričama o nasilju i slušamo potresna svjedočanstava žrtava, ali to nam samo daje motivaciju da daljnji rad i borbu. Imamo tu sreću da do sada nismo imali neugodnih iskustava od strane nasilnika.

Možete li izdvojiti neke poslovne planove za naredno razdoblje?

Za naredni period nam je najvažnije osigurati financijsku stabilnost našeg Savjetovališta kako bi ono ostvarilo kontinuitet i kako bi još više podigle razinu kvalitete i dostupnosti za naše korisnice i korisnike.

Također, željele bi da što više žrtava ima informaciju da kod nas mogu potražiti i dobiti pomoć, brzo, besplatno i anonimno i to na broj telefona 051/211888 ili e-mail adresu pomoc@sos-rijeka.org

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views