PRASTARI RITUAL

(FOTO, VIDEO) Rijekom odjekivalo “Hare Krišna, Hare Hare, Hare Rama”. Održan Festival kočija s – jednom kočijom

Foto: Riportal

Središtem Rijeke danas je defilirala povorka „Ratha Yatra 2020″ odnosno Festival kočija u (su)organizaciji Vaišnavske vjerske zajednice Rijeka

Ovogodišnji 18. Ratha Yatra festival u Rijeci, odnosno Festival kočija (s jednom kočijom!) krenuo je s Jelačićevog trga i obišao centar grada.

“S obzirom na pandemiju, festival Ratha Yatre organiziran je u posljednji trenutak”, istakli su organizatori.

Festival kočija ili Ratha Yatra jedan je od najstarijih festivala na svijetu. Slavi se već pet tisuća godina, a pretpostavlja se da je i puno stariji.

Dolazi iz grada Jagannath Puri u Indiji, čije ime (Jagannatha) označava Gospodara svemira. Tradicionalno, jednom godišnje, Gospodin Jagannath, Njegov brat Baladeva i sestra Subhadra iznose se iz hrama i sjedaju na tri ogromne kočije, s kotačima od preko dva metra promjera i kupolama visokim preko šesnaest metara.

Foto: Riportal

Tisuće štovatelja vuku gigantske kočije ulicama, praćene zvukom bubnjeva, cimbala i zvona te pjesmom i plesom. 1967. godine ovaj je festival na zapad donio osnivač Hare Krišna pokreta, A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada i sada se redovno održava u preko 200 gradova širom svijeta.

U Rijeci je danas održan po 18. put, u nešto skromnijem izdanju nego u Indiji, sa samo jednom šestmetarskom kočijom na kojoj se vozi sve troje Božanstava. Iako nemaju tako impresivne kočije, organizatori riječkog Festivala, Vaišnavska vjerska zajednica Rijeka, pristupaju Festivalu s jednako puno ljubavi, a njihova procesija Korzom odiše životnom radošću i pozitivnim vibracijama.