(FOTO, VIDEO) Turski BaBa ZuLa bend ludim koncertom potpuno raspametio Riječane i goste na vrhuncu Porto Etno Festivala!

Foto: Riječanin/M. Levak

Subotnji program u središtu Rijeke donio je glazbeni i gastro vhunac 3. Porto Etno festivala

Dok su tijekom dana Riječani i gosti uživali u RI gastro Potno Etno manifestaciji s ponudom probranih specijaliteta 20-tak nacionalnih kuhinja, večernji koncertni program na Trgu Riječke rezolucije donio je čak tri fantastična koncerta!

(RIJEČANIN TV) Ako niste bili na Korzu, zavirite s nama u lonce ovogodišnjeg Ri gastro Porto Etna!

Multikulturalni glazbeni miks predstavili su najprije zagrebački Cinkuši, potom su sjajan koncert – a može se čak reći i glazbeni performans u suradnji s riječkom publikom- odsvirali majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća bend BaBa ZuLa, dok je dobarno iza ponoći svoj plesno podatni glazbeni set predstavio pariški elektro duo Acid Arab koji je spajajući zvukove zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima držao Korzo “budnim” do sitnih noćnih sati.

Foto: Riječanin

Velika je šteta što je u fenomenalnom subotnjem glazbenom programu uživalo (pre)malo ljudi: ili smo svi zajedno oko promocije ovog koncerata precijenili potencijal riječke avangardne publike naklonjene “world music” glazbenim izričajim, ili smo naprosto podbacili u najavama nedovljno istaknuvši kvalutetu izvođača koji će nastupiti na Trgu riječke rezolucije. Cijenu ulaznica nekako ostavljamo po strani, jer izdvojiti manje od sto kuna (u pretprodaji u puno manje) ne bi trebalo biti previše za tri ovakva koncerta u jednoj večeri!?

Od troje glazbenih izvođača lude riječke subotnje večeri, ipak treba izdvojiti jedinstveni turski BaBa ZuLa bend, nastao u Istanbulu 1996. godine. Četvero iskusnih i nevjerojatno uigranih glazbenika (i zabavljača!) nije se dalo smesti polupraznim (ili polupunim – kako tko gleda na stvar!) parterom Trga Riječke rezolucije, pozivajući publiku na ravnopravno sudjelovanje u izvedbi od samoga početka koncerta.

Foto: Riječanin

U jednome trenutku, negdje oko polovice nastupa, dvoje od četvero glazbenika i formalno se stopilo s publikom! Sišavši s pozornice u parter, među publiku, nastavili su “jamming” koračajući uokrug, tvoreći zajedno s publikom neku vrstu bezgraničnog kruga glazbe, prijateljstva, međusobnog uvažavanja i poštovanja gdje sve zajedno povezuje univerzalni jezik glazbe.

Foto: Riječanin
Foto: Riječanin

A glazba je u njihovu slučaju doista moćna! Članovi BaBa ZuLa benda (Levent Akman, Murat Ertel, Ümit Adakale i Periklis Tsoukalas) miješajući orijentalne instrumente kao što su električni saz i darbuka s elektronikom i modernim zvucima stvaraju zvuk koji su kritičari nazvali “istanbulska psihodelija”.

“Glazba BaBa ZuLe je orijentalni istanbulski Rock’n Roll koji se kotrlja na futuristički način nadahnut kasnim šezdesetima. Njihovi šamanski nastupi mješavina su raznih umjetničkih disciplina, često uključuju plesače, složene kostime, poeziju, kazalište i crtež, pružajući gledateljima zanosnu audio-vizualnu gozbu”, istaknuto je u promo materijalima uoči koncerta, i teško da i sami možemo preciznije opisati ono što smo sinoć čuli i vidjeli.

Nastup BaBa ZuLa bend, po našem skromnom mišljenju, uz neviđeni šušur na subitnjem Ri gasto Porto Etnu, uistinu je i vrhunac cijeloga Festivala.

Prava je i velika šteta što u njemu nije uživalo više publike!

Foto: M. Levak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari