VIŠKOVO Ova obitelj je spremna: Tri osnovnoškolca i predškolac, a roditelji su maheri organizacije

Prvi dan škole ili vrtića stresan je za svakog roditelja. Dijete treba nanovo opremiti za nastavu

Tri osnovnoškolca i jedan predškolac. Mama i tata su maheri organizacije. Sve su riješili, ostali su tek detalji.

‘Za ‘Školu za život’ spremno je sve nužno i važno. Reformu treba gledati kao maraton, a ne kao utrku’

”Spremni smo za ponedjeljak. To je većinom organizacija kroz cijelu godinu tako da sve je bitno planirati unaprijed”, ističe tata Robert Androić, a mama Ivana Androić dodaje: ”Udžbenici, radne bilježnice, bilježnice, kompletan likovni materijal. Četiri, četiri para cipela, papučica. Sve zajedno koštat će sigurno više od 4.000 kuna kad sve uzmemo u obzir”.

Pomoć imaju od Općine Viškovo, koja obiteljima s troje i više djece daje besplatne udžbenike i radne bilježnice. U Udruzi su Obitelji 3plus koja, između ostalog, nudi obiteljske kartice.

”Tako što kupuju određene proizvode i usluge kod partnerskih poduzeća Udruge. Broj je tih partnera iz mjeseca u mjesec sve veći, imamo ih sada već gotovo šezdesetak”, objasnio je predsjednik Udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić.

Dobili su sve što je potrebno za novu školsku godinu, na redu su detalji, a za ponedjeljak će biti sve spremno. Cijeli će život jedni drugima čuvati leđa, kao braća i najbolji prijatelji. ”Kad je odmor idemo van i onda se ponekad družimo skupa, ponekad se oni igraju sa svojim prijateljima”, kaže Lucija Androić.

Ali obaveze ispunjavaju kao u vojsci. ”Prvo kad se probudimo obavio jutarnje obaveze, malo pogledamo televiziju, idemo se van igrati, pojedemo ručak”, napominje Emanuel Androić.

”Fali mi što kreću u školu, sad ću morati sama ili će baka stavljati sama robu sušiti, do sada su to dečki odlučivali, Lucija nam se brine za Davida, puno oko njega uskače, a David se brine da mi svi budemo na sve strane”, kaže mama Ivana. ”Moje je kad idem na posao, ja ujutro ispraznim perilicu da kad oni kasnije koriste odmah mogu stavljati suđe unutra”, kaže tata Robert.

Uz svu zbrku koju brojna obitelj donosi, zajedno čine najljepšu melodiju.
Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU: