(FOTO, VIDEO) U Opatiji obilježeno 126 godina djelovanja Zavoda za hitnu medicinu PGŽ

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Dan Zavoda za hitnu medicinu PGŽ svečano je i ove godine obilježen u Opatiji, u Villi Antonio

14. siječnja rođendan je hitne pomoći ne samo u Opatiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj jer je upravo ovdje davne 1894. godine bečki liječnik grof Johann Wilczek, česti gost Opatije, osnovao prvi tim hitne pomoći, a bečka hitna medicinska služba donirala vozilo za prijevoz unesrećenih osoba. Prva lokacija hitne medicinske službe u Opatiji bila je u tadašnjoj vili Slatina.

Dom zdravlja PGŽ u dvije godine obnovio vozni park s 36 novih vozila

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat na svečanosti je predstavio rad  Zavoda u prošloj godini, a voditeljica Nastavno edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Emilija Lazarević održala prezentaciju o radu Nastavno-edukacijskog centra.

Dan Zavoda za hitnu medicinu PGŽ svečano je i ove godine obilježen u Opatiji, u Villi Antonio. Foto: Riječanin/Mateo Levak

Zavod za hitnu medicinu PGŽ ima 250 djelatnika raspoređenih u 10 gradova naše županije. Sjedište Zavoda je u Rijeci, gdje se osim uprave nalazi i medicinska prijavno-dojavna jedinica (MPDJ), a 9 vanjskih ispostava nalazi se na Rabu, Krku, Cresu, Malom Lošinju, u Delnicama, Vrbovskom i Čabru te u Opatiji i Crikvenici.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat. Foto: Riječanin/Mateo Levak

– Ponosni smo što je Opatija grad u kojem je formiran prvi tim prve pomoći. Ta se ostavština prenosi sve do danas, a djelatnost hitne pomoći bila je blisko povezana s vatrogascima, u čijoj zgradi je hitna pomoć neko vrijeme bila i smještena. Upravo je čovjek najvažniji resurs u medicini i mi, nasreću još uvijek imamo kvalitetno zdravstvo i stručne zdravstvene radnike, iako se suočavamo s izazovom odlaska stručnjaka u razvijenije europske zemlje. Najčešće se, naravno, susrećem s vašim vrijednim djelatnicima u Ispostavi Opatija. Svjesni smo da im uvjeti u zgradi u kojoj su smješteni nisu baš idealni, te vjerujem da ćemo uskoro zajedno iznaći neko bolje rješenje za njih, poručio je zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić.

Foto: Riječanin/Mateo Levak

– Županija je prošle godine više od 4 milijuna kuna uložila u rad Zavoda, u posljednje dvije godine nabavljeno je 11 novih vozila, u ovoj godini u planu su još dva. Svjedočimo da je u području hitne medicine provedena jedina uspješna reforma zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Na nama ostaje osigurati bolje uvjete, Dom zdravlja PGŽ osigurao je projektnu dokumentaciju te vjerujem da ćemo u skoro vrijeme svjedočiti da sve naše zdravstvene ustanove na Liburniji budu smještene na jednom mjestu, kazala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ Đulija Malatestinić.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ Đulija Malatestinić. Foto: Riječanin/Mateo Levak

U ime ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maje Grba-Bujević prisutne je pozdravio njezin pomoćnik Damir Važanić, naglasivši kako je kvaliteta rada ZHM PGŽ u hrvatskom vrhu, o čemu svjedoči i to što su prvi u zemlji dobili ISO standard kvalitete.

U revijalnom dijelu proslave nastupio je mladi pjevač Mateo Pilat. Foto: Riječanin/Mateo Levak

Umirovljenom vozaču vozila hitne pomoći, Miljenku Crnčiću, koji je radio u ispostavi Krk, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat uručio je zahvalnicu za dugogodišnji predani rad u službi.

U revijalnom dijelu proslave nastupio je mladi pjevač Mateo Pilat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari