(FOTO & VIDEO) U Rijeci održana vježba pripreme za slučaj potresa: vatrogasci pokazali kako se što bolje pripremiti!

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Rijeka se ovog ljeta tresla čak 14 puta! Srećom, bez tragičnih posljedica

Pojava jačih potresa i nije neko čudo budući da je područje Kvarnera prilično trusno. No kako se razorni potresi ne daju predvidjeti, za njih se valja što bolje pripremiti…

Nakon razornog potresa ostaju ruševine. Psi su najveća nada za preživjele. Pas Rain je prva hrvatska vatrogasna članica, za ovakve se situacije priprema od malena.

Foto: Ilustracija – Goran Kovacic/PIXSELL

“Oni svojim njuhom osjete miris čovjeka i školovani su na taj način da detektiraju miris u teško pritupačnim predmetima, područjima, pogotovo u ruševinama. I kad nanjuše čovjeka počnu lajati i svojim lavežom govore drugim vatrogascima gdje se osoba nalazi zatrpana.”, kaže Zoran Laslavić, vodič potražnih pasa.

Nakon toga posao preuzimaju momci iz vatrogasnih postrojbi. Razradili su realan scenarij vježbe.

“U tom potresu došlo je do urušavanja zgrada te smo izvršili spašavanje osoba iz dubina, koje su bile zatrpane dijelom i armiranim betonskim konstrukcijama.”, rekao je Hinko Mance, zapovjednik JVP Rijeka.

“Ne daj Bože ako dođe, jesmo spremni, mada za takve stvari se vrlo teško pripremit. Naporno je, posao je vrlo, vrlo težak i on traje.”, kazao je Dražen Vagaja iz JVP Rijeka.

Foto: Ilustracija – Goran Kovacic/PIXSELL

Bilo da je riječ o pravim akcijama ili vježbama, opet su pokazali da ni nakon sezone požara nema predaha.

 

Ida Balen

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari