STIŽE MONOGRAFIJA „128.“! U subotu obilježavanje 26. obljetnice osnutka 128. brigade

Nakon polaganja vijenaca na Mostu hrvatskih branitelja, održat će se svečanost u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u sklopu koje će biti prezentirana i monografija „128.“

U subotu, 21. listopada održat će se obilježavanje 26. obljetnice osnutka 128. brigade HV-a Sv. Vid. Nakon polaganja vijenaca na Mostu hrvatskih branitelja, održat će se svečanost u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u sklopu koje će biti prezentirana i monografija „128.“, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Monografija opisuje sve najvažnije događaje iz djelovanja brigade, od njezina osnutka i prvog postrojavanja na prostorima današnjeg centra „Lovorka Kukanić“ do posljednjeg dana na ratištima u Bosni. Rad na pripremi izdanja trajao je četiri godine, budući je iz mnoštva materijala i fotografija trebalo izdvojiti najbitnije.

Rad na pripremi izdanja trajao četiri godine

„Fotografije su radili pripadnici brigade – dok se na prvim fotografijama primjećuje zabrinutost i strah, one s kraja rata govore o sreći i euforiji,“ kazao je brigadir Joko Đipalo, prvi zapovjednik brigade, uz kojeg su program obilježavanja 26. godišnjice osnivanja brigade najavili i zapovjednici bojni Herman Sušnik i Ivan Lerga, koji je ujedno i predsjednik Udruge 128. brigade.

Autor koncepta i urednik monografije je riječki fotograf i publicist Petar Trinajstić, koji je istaknuo kako nad tekstom ima primat fotografija, kao najpogodniji način prisjećanja.

„Monografija kroz fotografije predstavlja svojevrsni vremeplov u prošlost, a nema samo svrhu spomen-knjige, već joj je cilj i odagnati ravnodušnost,“ kazao je Trinajstić.

Izdavanje monografije i organizaciju proslave poduprli su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, koji i inače podupiru rad udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Ivaniš: „Rijeka je ponosna na djelovanje 128. Brigade“

Zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš istaknuo je Grad dao podršku izdavanju monografije, smatrajući to najboljim načinom da se važni događaji iz prošlosti otrgnu zaboravu.

„Rijeka je ponosna na svoje djelovanje 128. brigade, kojoj je 1999. godine za neprocjenjiv doprinos u obrani Rijeke tijekom Domovinskog rata dodijelila zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“, a 2005. godine i jedan od najljepših riječkih trgova, kao dokaz da je duboko u srcima svih Riječana,“ kazao je zamjenik Ivaniš, napominjući da će Grad Rijeka i dalje podupirati rad udruge, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Goran Petrc, pročelnik Ureda Županije Primorsko goranske, ocijenio je kako je monografija reprezentativno izdanje koje na dostojan način prikazuje ratni put 128. brigade.

Subotnja proslava započinje u 10 sati polaganjem vijenaca na Mostu hrvatskih branitelja, a nastavlja se u 11 sati svetom misom u Katedrali sv. Vida, nakon koje u 12 sati slijedi svečanost u HKD-u na Sušaku. Članovi Udruge 128. brigade poseban poziv uputili su svim bivšim pripadnicima brigade, napominjući da će svaki posjetitelj svečanosti dobiti svoj primjerak monografije.

Kroz brigadu prošlo više od 7.000 branitelja

128. brigada osnovana je 22. listopada 1991. godine na temeljima Teritorijalne obrane, a nakon prvog postrojavanja na prostorima današnjeg sportsko-poslovnog centra „Lovorka Kukanić“, prvi zadaci postrojbe bili su blokada vojarni u Rijeci te preuzimanje oružja iz skladišta tadašnje JNA.

Radi se o brigadi kroz koju je prošlo više od 7.000 branitelja i koja je izvršavajući ratne zadaće u Domovinskom ratu uvelike zadužila Rijeku i cijelu Hrvatsku. Brigadu su najvećim dijelom činili stanovnici Rijeke i okolice, a na svom ratnom putu, koji je većinom vodio preko ličkih ratišta, svoj život je ostavilo 25 branitelja.

Upravo su pripadnici ove postrojbe prvi zavijorili hrvatski stijeg na vrhu Plješevice prethodno u akciji „Oluja“ oslobodivši Korenicu.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari