(FOTO & VIDEO) Veliki uspjeh riječke tribine o punku i Parafima nije zasjenila ni Kraljeva (punkerska) „diverzija“!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U prepunom Circolu na tribini na temu punk kulture a povodom 40. obljetnice koncerta Parafa na istom mjestu, susreli su se mnoge Riječanke i Riječani koji se nisu vidjeli desetljećima – no bilo je tu i mladih slobodnomislećih snaga!

„Punk je oduvijek bio i jasan stav, izraz bunta slobodnomislećih pojedinaca i kao takav izražen kroz beskompromisnu glazbu – stoga je potpuno jasno da je morao svoje korijenje uhvatiti upravo u Rijeci, jednom posve posebnom gradu na ovim prostorima“, sukus je rasprava na vrlo zanimljivoj tribini o punk kulturi koju je popratio i kratak ali sladak i iznimno žestok koncert Valtera Kocijančića s pratećim sastavom Perspektiva (Alen Tibljaš, Robert Jovanović i Vava).

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Pod voditeljskom palicom dinamičnog moderatora raprave Bojana Mušćeta, jednog od urednika bivšeg „omladinskog lista“ Val s kasnijom karijerom novinara, publicista i glazbenog kritičara te stručnjaka za (društvene) medije, tribina je okupila zaista reprezentativan skup protagonista i graditelja jednog (slavnog) razdoblja ne samo riječke popularne kulture.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sudjelovali su riječki novinar i publicist, promicatelj riječke glazbene scene Velid Đekić, pjevačica druge postave Parafa Pavica Mijatović – Vim Cola, Ljubljančanin Igor Vidmar, originalni producent prvog albuma grupe Paraf „… a dan je tako lijepo počeo“, beogradski kroničar ex YU scene i enciklopedist Petar Janjatović, gitarist i pjevač prve postave Parafa Valter Kocijančić, novinar i publicist Ivan Molek, menadžer nekadašnjeg Istočnog izlaza, pjevač grupa Umjetnici ulice i Let 3 Prlja, novinar i književnik Teofil Pančić te novinar i publicist Branko Kostelnik, lider negdašnje post punk skupine Roderick i autor knjige ‘Moj život je novi val’.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Svatko od njih dao je svoj doprinos prisjećanju na rađanje punka na ovim prostorima a posebno u Rijeci. U zraku je ostalo nikada dokraja razjašnjeno pitanje jesu li riječki Paraf ili slovenski Pankrti prvi punkeri na ovim prostorima, a najbolji odgovor dao je Ljubljančanin Igor Vidmar ustvrdivši da je „tražiti odgovor na to pitanje vjerojatno teško kao i dati ozbiljan odgovor na pitanje što je bilo prije – kokoš ili jaje“.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Upravo je Vidmaru veliko priznanje dao publicist Branko Kostelnik ustvrdivši da je Vidmar bio „gromobran koji je tko zna kakvim vještinama gurao ondašnje „opasne“ bendove pred publiku nasuprot krutim politikama ondašnjeg socijalističkog shvaćanja „prihvatljive kulture mladih“.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prlja, koji je u uvodu tribine kao DJ zagrijao publiku sjajnim setom punkerskih i novovalnih hitova, u svom stilu je odgovorio na pitanje o raznim smjerovima u kojima su kasnije otišli protagonisti originalne riječke punk-revolucije, dok je pjevačica druge postave Parafa Pavica Mijatović – Vim Cola prvi put javno progovorila o razmjerima represije koju je na nju i članove benda a posebno Zdraveta Čabrijana izvršila ondašnja vlast prijeteći im da „neće završiti nikakvu školu niti ikada dobiti ikakav posao u državi koju tako kritiziraju u svojim pjesmama“. Jer, demokracija i slobodno izražavanje mišljenja bili su u tim vremenima ipak, nakraju – misaona imenica…

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Riječanin
Foto: Riječanin

Zanimljivo, možda je ipak „najpunkerskiji“ trenutak večeri izveo kontroverzni Predrag Kraljević Kralj, lider nekadašnjih punk-prvaka Termiti koji je na početku tribine, zaklonjen mnoštvom posjetitelja, s prijenosnog zvučnika svako malo puštao iznimno nervirajuću glazbenu temu koja je ometala govornike u tolikoj mjeri da je u jednom trenutku ozbiljno iznervirala moderatora i dio sudionika. Kralj je svoj „glazbeni prosvjed“, potaknut iz samo njemu znanih razloga, naposlijetku ipak prekinuo i predao zvučnik organizatorima.

https://www.facebook.com/rijecanin.rtl.hr/videos/1954216098227829/

Nakon završetka dinamične i vrlo zanimljive tribine kojoj su prisustvovale Riječanke i Riječani svih generacija, od protagonista spomenutih događaja do njihove djece i novog naraštaja riječkih punkera, mini-koncert izveli su Valter Kocijančić i prateća grupa Perspektiva (Alen Tibljaš, Robert Jovanović i Vava).

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kroz šest pjesama, među kojima je bila i mitska „Narodna“, podsjetili su na prve dane grupe Paraf i koncert održan 22. ožujka 1978. u Circolu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sjajna, beskomprimisna svirka i pravi punkerski ugođaj zahvaljujući „pogu“ kojeg su izveli mladi punkeri iz publike bila je pravi pečat na jednu večer u kojoj su se mnogi od nas vratili u dane svoje mladosti.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari