NOVI SJAJ

Završena sanacija Trsatskog kaštela, riječki kulturni i turistički biser zasjao u novom ruhu

Nakon višemjesečnih radova završna je sanacija dijelova Trsatskog kaštela, koji je zasjao u novom ruhu.

Projekt sanacije ovog zaštićenog kulturnog dobra, kojim godinama upravlja Turistička zajednica Grada Rijeke, predstavili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i predstavnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Dolores Oštrić.

Trsatski kaštel zasigurno je jedno od najposjećenijih mjesta u gradu, kako turista tako i samih stanovnika Rijeke. Kako bi se očuvala ljepota Trsatskog kaštela, koji je mjesto brojnih kulturno-zabavnih manifestacija tijekom cijele godine, posljednjih nekoliko mjeseci Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s Gradom Rijeka realizirala je projekt sanacije drvene šetnice – galerije, sanacije istočnog vijenca mauzoleja „Mir junaka“, sanacije krovišta uz sjeveroistočnu kulu, sanacije dijela opločenja Gradine i kompletnu sanaciju jugozapadne kule, uz nadzor Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je da Turistička zajednica vodi brigu o kompletnoj infrastrukturi, koja je ove godine promijenjena i obnovljena. Trsatski kaštel uspješno je stavljen u funkciju turističke ponude grada Rijeke, gdje se održavaju brojni kulturno-zabavni sadržaji te je najposjećenija znamenitost u Rijeci. Također je istaknuo kako će se nastaviti ulagati u infrastrukturu te da će se sredstvima iz EU fondova nastaviti radovi s ciljem daljnje modernizacije Trsatskog kaštela.

Predstavnica Konzervatorskog odjela u Rijeci, Dolores Oštrić, istaknula je dugogodišnju izvrsnu suradnju Turističke zajednice grada Rijeka, Grada Rijeke i Konzervatorskog odjela što je ključ da se kulturno-povijesnim spomenicima upravlja kvalitetno i na dobrobit zajednice, a Trsatski kaštel izvrstan je primjer takve prakse. Naglasila je kako o osmišljavanju Trsatskog kaštela treba razmišljati kroz integrirani projekt urbanističkog, arhitektonskog i krajobraznog uređenja.

Trsatska gradina jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rijeke i briga o ovom prostoru jedan je od dugoročnih gradskih prioriteta. Grad Rijeka tako već dvadesetak godina sustavno ulaže u očuvanje i održavanje Gradine i u tom su periodu obavljeni brojni radova na sanaciji i uređenju unutrašnjih i vanjskih prostora te čitav niz različitih intervencijskih radova.

„Osim projekata očuvanje zidina i objekata uz Gradinu, vrlo su važni i sadržaji koji daju dodatnu atraktivnost ovom prostoru, kao što su Ljeto na Gradini, Advent na Gradini i niz drugih programa. Vjerujem kako će kroz stalna ulaganja u Gradinu i osmišljavanja dodatnih programa, Trsatska gradina postati još atraktivnija kako Riječane, tako i za turiste,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako će se na Trsatskoj gradini odvijati i dio projekata Europske prijestolnice kulture, iako manje od prvotno planiranog.

Završetkom radova Jugozapadna kula uskoro će dobiti novog stanara – Interpretacijski centar Primorsko-goranske županije, koji je dio EU projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“. U Interpretacijskom centru, koji će se smjestiti u prostoru bivše suvenirnice, moći će se saznati zanimljivosti iz života obitelji Frankopan u Trsatskom kaštelu.

Ukupna vrijednost projekta i svih realiziranih aktivnosti je 478.902,80 kn što je financirano sredstvima Turističke zajednice grada Rijeke i Grada Rijeke.

Konferenciji za medije prisustvovali su članovi Kluba prijatelja Grada Trsata, koji su nosili kostime koje je Turistička zajednica grada Rijeke financirala sredstvima iz EU projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“. U sklopu projekta izrađeno je 40 kostima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views