Zbor Asao Folksong Group iz prijateljskog grada Kawasakija u posjeti Rijeci

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za goste iz prijateljskog grada Kawasakija iz Japana koji su okupljeni u zbor Asao Folksong Group

Članice zbora te njihovog dirigenta, maestra Chiakija Hamadu, u ime Grada Rijeke primili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš i pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković. Primanju je nazočila i Riječanka Kazuyo Ashigaki, kćerka Hideyo Ashigaki, začetnice prijateljskih odnosa Kawasakija i Rijeke i dobitnice Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ u 2018. godini.

Zbor Asao Folksong Group iz prijateljskog grada Kawasakija u posjeti Rijeci

Zbor iz kvarta Asao u japanskom Kawasakiju sastavljen je od dvadesetak umirovljenih učiteljica koji njeguju amatersko zborsko pjevanje japanskih narodnih pjesama, a kroz svoje tridesetogodišnje postojanje gostovali su u brojnim gradovima prijatelja Kawasakija, nastojeći učvrstiti međunarodnu suradnju putem glazbe.

Tijekom prijema, zbor je izveo dvije tradicionalne japanske pjesme, dok je zamjenik gradonačelnika Ivaniš gostima zaželio dobrodošlicu, ukratko predstavivši Rijeku kao lučko, sveučilišno, kulturno i turističko središte te projekt Europske prijestolnice kulture. Također, najavljeno je kako će upravo na idućem Riječkom karnevalu, koji se održava na samom početku EPK projekta, sudjelovati skupina perkusionista i svirača na japanskoj gitari iz Kawasakija.

Prevoditeljica Noriko Hagiwara Fridrich, Tajana Mavrinac, Nikola Ivaniš i Karla Mušković

Zamjenik Ivaniš zboru je uručio prigodan poklon – fotomonografiju „Rijeka otvorena svima“ fotografa Petra Fabijana i Marka Gracina te tekstopisca Edija Jurkovića, kao i informativne brošure o projektu Europske prijestolnice kulture, dok je predstavnica zbora Gradu Rijeci poklonila kumade, tradicionalnu japansku rukotvorinu u obliku grablji koja donosi sreću.

Netom prije posjeta riječkoj gradskoj upravi, zbor Asao Folksong Group gostovao je u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, gdje je održan prigodan glazbeni program, a tijekom trodnevnog boravka u Rijeci skupina će otići i u turistički obilazak grada.

Predstavnici Kawasakija Rijeci su poklonili kumade, tradicionalnu japansku rukotvorinu koja donosi sreću

O prijateljstvu Rijeke i Kawasakija

Grad Kawasaki nalazi se južno od glavnog japanskog grada Tokija te broji oko 1.5 milijuna stanovnika. Ovaj lučki grad prvi sporazum o prijateljstvu s Rijekom je sklopio 1977. godine, što ga čini najstarijim riječkim prijateljskim gradom. Suradnja dvaju gradova je iznimno bogata te uključuje brojne međusobne posjete, kulturne i glazbene događaje te predstavljanja, kao i stručnu suradnju na područjima vrtićkog i osnovnoškolskog obrazovanja i sporta, posebice plivanja i džuda. Prije dvije godine obilježena je četrdeseta godišnjica prijateljstva Rijeke i Kawasakija, a ovom je prilikom potpisan Memorandum o nastavku prijateljske suradnje s pogledom prema budućih deset godina.

U Rijeci postoje dva spomenika koja svjedoče suradnji ovih gradova: skulptura Prijateljstvo postavljena je na fontani na Jelačićevu trgu dok se tradicionalna japanska kamena lanterna nalazi u parku na Plumbumu.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari