ŽIVJETI ZDRAVO: U parku Mlaka obilježen Dan planeta Zemlje

U obilježavanju su sudjelovali učenici Centra za odgoj i obrazovanje, OŠ Podmurvice, OŠ Kantrida, OŠ San Nicolo, Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka te članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Rijeka – Srce.

U Parku Mlaka je održana javnozdravstvena akcija kojom je obilježen Dan planeta Zemlje. Obilježavanje je dio Nacionalnog programa Živjeti zdravo, komponente Zdravlje i okoliš, podmodula Volonteri u parku te projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Aktivnosti su se održale u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije i Grada Rijeke, a priključili su im se Društvo „Naša djeca“ Rijeka, MUP, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Centar predškolskog odgoja Potok.

U obilježavanju su sudjelovali učenici Centra za odgoj i obrazovanje, OŠ Podmurvice, OŠ Kantrida, OŠ San Nicolo, Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka te članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Rijeka – Srce. U sklopu manifestacije održane su se brojne aktivnosti usmjerene na najmlađe građane Rijeke.

Mladi čuvari okoliša (učenici OŠ Gornja Vežica, OŠ Kantrida, OŠ San Nicolo, OŠ Podmurvice i Srednje ekonomske škole Mije Mirkovića RIjeka) zajedno s volonterima Društva „Naša djeca“ Rijeka te mentorima i djelatnicima NZZJZ i Javne ustanove Priroda odradili su znanstveno-istraživačku rekreativnu radionicu pod nazivom „Z – KAO ZEMLJA“.

U sklopu radionice su šetnjom kroz park Mlaka raspoznavali pojedine vrste drveća i grmlja, učili o njihovim obilježjima, upoznali se s važnošću vode za život na zemlji te uzimali uzorke vode iz potočića koji se nalazi u parku. Na postavljenim štandovima raspoznavali su jestive samonikle biljke te rješavali ekološke zadatke.

Gradsko društvo Crvenog križa postavilo je izložbu literarnih i likovnih učeničkih radova nastalih u sklopu provođenja programa Gradskog društva Crvenog križa u školama, a na temu „Zemlja, moj planet“.

MUP se priključio sa svojim info štandom, brošurama, letcima te izložio svoj program prevencije zlouporabe alkohola i droga, a sudionici su imali priliku isprobati tzv. “pijane naočale”.

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje postavili su izložbu radova na temu planeta Zemlje, a učenici volonterskog kluba OŠ Podmurvice upoznali su se sa sadržajem programa svih sudionika, pogledali izložbe te sudjelovali u organiziranim igrama (cip-cop, preskakivanje užeta, preskakivanje vijače, badminton, lastik itd.)

Nakon opisanih sadržaja koji su se odvijali u parku Mlaka, obilježavanje se nastavilo u Centru predškolskog odgoja Potok (podcentrima Mlaka i Topolino) gdje su održane likovne, praktične i istraživačke aktivnosti djece, izloženi dječji radovi na temu planeta Zemlje te održane igre na vanjskom prostoru.

Cilj javnozdravstvenih aktivnosti u parku u prvom redu je oživjeti park, vratiti djecu u parkove, promicanje zdravih stilova života, podizanje svijesti o odgovornosti prema očuvanju zdravlja i prirode te poticanje međugeneracijske suradnje.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari