POSJET RAVNOJ GORI

Župan Komadina u Ravnoj Gori predao novo školski kombi i obišao buduću sušaru voća u Staroj Sušici

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima, zamjenikom Petrom Mamulom i pročelnicama Editom Stilin i Melitom Raukar boravio je u Ravnoj Gori gdje je predao ključeve novog kombi vozila za prijevoz učenika ravnateljici osnovne škole Nataši Možgon Kauzlarić. 

Nabavom novog kombi vozila namijenjenog prijevozu učenika zamijenjeno je staro vozilo nabavljeno 2007. godine. Za nabavu vozila PGŽ je izdvojila 197.099,58 kn.

Župan je izrazio zadovoljstvo posjetom školi koja je proteklih godina temeljito obnovljena, a kupnjom novog kombi vozila želi se omogućiti svakodnevni siguran prijevoz učenika koji u školu dolaze iz drugih dijelova općine. Od ukupno 115 učenika u 9 razrednih odjeljenja u ovoj školskoj godini kombijem se prevozi njih 29, a  dnevna relacija je 170 km. Na godišnjoj razini kombi prijeđe čak  30.800 kilometara. Kako je rekao župan Komadina organizacija prijevoza učenika je naročito složena na području Gorskog kotara, zbog velike udaljenosti pojedinih naselja i loše prometne povezanosti.

„ Od 2002. godine školama Gorskog kotara nabavljamo kombi vozila, do sada je kupljeno 22 za svih 10 osnovnih škola na području Gorskog kotara te za OŠ Klana, za što je izdvojeno gotovo 4 milijuna kuna“, rekao je župan.  Ravnateljica škole, kao i zamjenica Općinskog načelnika Sandra Crnković Jurković zahvalile su na novom kombi vozilu, koje će, kako su istaknule, omogućiti svakodnevni siguran prijevoz učenika – putnika ravnogorske osnovne škole. Inače, kombi vozilima prevozi se u ovoj školskoj godini ukupno 218 učenika, 198 učenika osnovnih škola Gorskog kotara, a od lani i 20 učenika OŠ Klana.

Župan sa suradnicima obišao je i radove na objektu za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici gdje se stvaraju uvjeti za pokretanje linije za proizvodnju soka i octa, zatim uređuje  sušara za voće koja se može koristiti i za ljekovito bilje i povrće te destilerija i punionica meda. Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 4,7 milijuna kuna. U obnovu objekta dosad je uloženo 1.036.000,00 kuna, a trenutno se izvode završni radovi ugovoreni u ukupnom iznosu od 2.625.000,00 kuna. Slijedi nabava opreme procijenjene vrijednosti oko 1 milijun kuna.

Župan je tijekom obilaska rekao da se objekti bivšeg Centra za krumpir privode svrsi te podsjetio da je na poljoprivrednim površinama Centra zasađen matičnjak autohtonih starih sorti voćaka i nasad bobičavog voća. „Na ovom mjestu je sve što Gorski kotar ima kako bi se Gorani mogli i dalje baviti uzgojem autohtonih sorti. Uređenjem ovog objekta stvaraju se uvjeti i za vlastitu proizvodnju. A izgradit ćemo i jednu autohtonu staru goransku kuću koja će ujedno biti i suvenirnica“, najavio je župan.

Projekt uređenja objekta za preradu voća podržava i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iz programa potpora brdsko – planinskom području.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari