Županija poduzetnicima dodijelila čak 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina sa suradnicima podijelio je ugovore poduzetnicima i vlasnicima poljoprivrednih gospodarstva s područja otoka i priobalja.

Ugovori o bespovratnim sredstvima iz Programa provedbe mjera Ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije vrijede za razdoblje 2017.-2020., a za 2019. godinu. Iznos potpora za poduzetnike iznosi 1,5 milijun kuna, a za vlasnike poljoprivrednih gospodarstva gotovo 500 tisuća kuna.

„Drago mi je što smo mogli u proračunu osigurati direktna sredstva za unaprjeđenje onoga čime se vi bavite, a tu su razne djelatnosti. Namjera je bila pomoći u nabavci opreme, strojeva, a i za prijavu projekata na EU fondove. Čestitam svima koji se bave ikakvom proizvodnjom od OPG-ova, do obrta, uslužnih djelatnosti jer stvarate novu vrijednost i zapošljavate sebe ali i druge. Županija već treću godinu zaredom odvaja direktna sredstva mimo kreditiranja, edukacijskih priča, LAG-ova itd. te se nadamo se da ćemo vam ovime bar malo olakšati rad“ istaknuo je župan Zlatko Komadina.

Zamjenik župana Petar Mamula je rekao kako se nada da će ove mjere imati efekta.

„Imamo velika očekivanja od novih zakonskih rješenja o brdsko-planinskom područjima i otocima. Želimo iz ovakvih susreta vidjeti vaše potrebe na terenu kako bi naše mjere još bolje prilagodili vama jer upravo je razvoj gospodarstva jedna od najboljih gospodarskih mjera“ istaknuo je zamjenik Mamula.

Provedbom Programa mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranska županija već tri godine dodjeljuje izravne potpore mikro i malim poduzetnicima s ruralnog područja Županije za nabavu opreme i strojeva za gotovo sve djelatnosti, sufinancira troškove izrade potrebne dokumentacije za prijavu na različite natječaje u okviru EU fondova i nacionalnih programa, a sufinancirali smo i dodatna ulaganja u turizmu. Do sada je odobreno više od 140 potpora ukupne vrijednosti od oko 3,2 milijuna kuna i to pretežito poduzetnicima iz Gorskog kotara i priobalja.

PGŽ je raspisala Javni poziv poduzetnicima za sljedeće mjere:

1. Nabava opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti za poduzetnike u sektoru malog gospodarstva u 2019. godine

2. Priprema dokumentacije u svrhu prijave investicijskog ulaganja na EU natječaj za sufinanciranje ulaganja

Cilj prve mjere jest potaknuti konkurentnost poduzetnika malog gospodarstva na ruralnom području Županije kroz sufinanciranje nabave strojeva i uređaja za obavljanje proizvodne i uslužne djelatnosti. Mjera će omogućiti primjenu novih suvremenijih tehnologija, koje će doprinositi povećanju produktivnosti, zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta. Ukupno je 62 prijava zadovoljilo kriterije, od tvoga su 3 sa otoka i 27 prijava sa priobalja. Iznos potpore iznosi ukupno 1.418.751,38 kune.

Cilj druge mjere je razvoj poticajnog poduzetničkog okruženja i prijenos znanja i uključivanje svih skupina u društvo i gospodarstvo. Jedna prijava je s područja priobalja, jedna iz Gorskog kotara. Iznos potpore koji se dodjeljuje prihvatljivim prijaviteljima je ukupno 38.500,00 kune;

Za poduzetnike s otoka i priobalja – njih 31 odobreno je 520 tisuća kuna

Provedbom Programa mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, dodjeljuju se izravne potpore poljoprivrednim gospodarstvima za nabavu opreme i pokretanje proizvodnje, sufinanciraju troškovi certificiranja proizvoda i izrade dokumentacije za prijavu na Nacionalni program RR, odobravaju potpore zadrugama za uređenje poljoprivrednih putova. Kroz tri godine dodijeljeno je više od 1,5 milijuna Kn izravnih potpora.

Ukupni iznos koji se rasporedio za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima kroz sufinanciranje mjera ruralnog razvoja u poljoprivredi Primorsko-goranske županije u 2019. godini iznosi 456.624,75 kuna, od čega se 339.611,70 kuna raspoređuje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtima, a 117.013,05 kuna trgovačkim društvima i zadrugama. Ukupno je 21 korisnik iz Gorskog kotara, 8 s otoka te 7 iz priobalja.

Za područje priobalja i otoka ukupno je za sufinanciranje odobreno 15 zahtjeva poljoprivrednih gospodarstava s ukupnim iznosom sufinanciranja od 160.000 kuna za mjere 1.1.1. podrška razvoju novih i malih poljoprivrednih gospodarstava, mjeru 1.5.1. razvoj postojećih oznaka kvalitete te uvođenje certifikata i novih regionalni oznaka kvalitete, i mjeru 2.1.2. obnova i održavanje putova u funkciji revitalizacije ili funkcioniranja gospodarskih aktivnosti.

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari