(FOTOGALERIJA) Čudesna riječka Palača šećerane pretvara se iz ružnog pačeta u bijelog labuda!

Foto: Mateo Levak/RiPortal.hr

Zavirili smo danas u zgradu Palače šećerane, budući Muzej grada Rijeke, i ostali zadivljeni viđenim

Radovi na obnovi odvijaju se prema planu, snježnobijelo pročelje zgrade osvaja svojom ljepotom, a sada i unutrašnjost zgrade poprima sve veličanstveniji izgled.

Obnova Palače šećerane, jedne od zgrada budućeg Muzeja grada Rijeke u sklopu novoformiranog riječkog ART-kvarta, jedan je od kapitalnih zahvata u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.

Podjetimo, cilj obnove Palače jest vjerno prikazivanje njenog nekadašnjeg stanja. Stoga se u radovima, vrijednim 44,5 milijuna kuna, koriste stari materijali, prvenstveno vapno, dok cijeli proces prati Konzervatorski odjel!

Palača izgrađena 1752. godine

Palača šećerane izgrađena je 1752. godine u neobaroknom stilu kao upravna zgrada poduzeća, a ne kao aristokratska palača, premda su na njenom drugom katu, tzv. „piano nobile“, živjeli njeni vlasnici.

Nakon njene primarne namjene za proizvodnju šećera koji je distribuiran društvenim elitama po cijeloj Austro-Ugarskoj monarhiji i značajne obnove zbog posljedica požara 1786. godine, ova je palača služila kao vojarna mađarske vojske, a polovicom 19. stoljeća otvorena je kao tvornica duhana.

Nakon Drugog svjetskog rata ondje se smješta Tvornica motora i traktora Rikard Benčić koja se zatvara 1995. godine.

Zgrada, zaštićena kao kulturno dobro,1970. godine, prostire se na unutrašnjih 1200 m2 na kojima će muzej s radom započeti u travnju 2020. godine.

Foto: Riportal.hr/Mateo Levak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari