(FOTOGALERIJA) DANI SV. VIDA: Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena javna priznanja Grada Rijeke

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u HNK Ivana pl. Zajca u okviru obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, dodijeljena su javna priznanja Grada Rijeke

Čestitajući svim laureatima na dodijeljenima nagradama, riječki gradonačelnik Obersnel govorio je o razvoju Rijeke, posebice se osvrnuvši na projekt Europske prijestolnice kulture koji će vidljivo promijeniti naš grad, ali i istaknuvši niz drugih velikih razvojnih projekata i inicijativa zajednice, od izgradnje 300 novih stanova po modelu poticane stanogradnje te 200 stanova za dodjelu građanima slabijeg imovinskog statusa ili do izgradnje turističkog kompleksa na Kostabeli.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Obersnel: „I ja bih volio da smo već izgradili autobusni kolodvor“

„Znam da smo svi nestrpljivi oko nekih projekata o kojima se već dugo govori. I ja bih bilo najzadovoljniji da smo već izgradili autobusni kolodvor, da možemo imati Adamićev gat bez automobila ili uređeni park na Delti. Bio bih zadovoljniji da neki projekti idu brže i jednostavnije i da nas nije zaustavila i usporila gospodarska kriza i druge okolnosti. Međutim ne mogu se složiti s predodžbom koja je stvorena u javnosti, i to bez stvarnih činjenica, da Rijeka stagnira i nazaduje u odnosu na druge gradove.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na takve pokušaje mogu samo odgovoriti činjenicama i to ne podatcima iz gradske uprave već onim službenim podatcima Fine, koji pokazuju da su riječki su poduzetnici u 2016. godini ostvarili dobit od 772 milijuna kuna, dok je ukupna dobit pet drugih velikih hrvatskih gradova – Zadra, Splita, Osijeka, Dubrovnika i Varaždina – iznosila je 927 milijuna kuna. Zar je i nakon toga moguće reći da Rijeka gospodarski nazaduje?“ zapitao se gradonačelnik naglasivši još jednom kako će u naredne tri godine u Rijeku od strane europskih fondova, državnog i gradskog proračuna, te od strane komunalnih poduzeća i privatnih investitora biti uloženo oko 775 milijuna eura, odnosno oko 5,75 milijardi kuna.

Poropat: „I osobno ću se zalagati da Rijeka čim prije dobije poduzetnički akcelerator“

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat istaknuo je kako projekt Europske prijestolnice kulture, uz razvoj društvenih inicijativa i sudjelovanja građana svih generacija, podrazumijeva i veliku priliku za razvoj poduzetništva.

Govoreći o poduzetništvu, posebice onom usmjerenom mladima, istaknuo je kako će se osobno zalagati da Rijeka čim prije dobije i poduzetnički akcelerator te najavio pokretanje projekta „Rijeka partner poduzetnika“.

„Međutim, i poduzetništvo i ostale aktivnosti mogu biti samo naši lijepi planovi ako se ne pokrene mehanizam učinkovitosti. I kod predlaganja, i kod donošenja, a najviše kod provođenja odluka kojima možemo stvarati tu našu Rijeku u kojoj će mladi zaista i živjeti i raditi,“ poručio je predsjednik Gradskog vijeća Poropat.

Riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić u svom se govoru prisjetio posjeta pape Ivana Pavla II. Rijeci prije petnaest godina, istaknuvši kako je papa svojim dolaskom i prisutnošću na čudesan način zbližio sve ljude te su razlike koje su često povod podjelama ustupile mjesto onom što nas međusobno povezuje i zbližava.

„Možemo čak reći da ju je 2003., dok je pet dana boravio u našem gradu i u našoj domovini, na neki način aktualizirao usmjerujući svojom riječju i još više svojom nazočnošću naše duhovne rijeke jedne prema drugima i omogućujući tako da se međusobno obogaćuju i bujaju u jednu veliku rijeku zajedništva, uvažavanja i sloge. A upravo je to ono što nam je i danas potrebno, kada se, barem se tako čini, više trudimo oko toga kako razdvojiti ‘rijeke’ koje je on pokušao spojiti nego kako ukloniti prepreke koje ih razdvajaju,“ u svom je govoru istaknuo nadbiskup Devčić.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Butković: „Prioritet – izgradnja nove bolnice na Sušaku“

Čestike Riječankama i Riječanima za dan zaštitnika njihova grada uputio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao posebni izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

U svom govoru istaknuo je niz razvojnih projekata u Rijeci koje podupire ili provodi Vlada RH, od potpore projektu Europske prijestolnice kulture, preko izgradnje lučkih kapaciteta i s time u vezi poboljšanja željezničkih kapaciteta do nabavke 22 autobusa za potrebe riječkog Autotroleja.

„Svakako jedan od najvažnijih projekata u Rijeci je izgradnja nove bolnice na Sušaku. Za mjesec dana bit će svečano otvoren hitni trakt Sušak kao dio novog hitnog prijama, s čijim se opremanjem krenulo prošle godine.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon što je Vlada donijela odluku o davanju jamstva u iznosu od 400 milijuna kuna, ovih dana Vlada će donijeti još jednu odluku o davanju državnog jamstva za projektno zaduženje i ishođenje suglasnosti KBC-u Rijeka za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna za još dodatnih 350 milijuna kuna, znači ukupno 750 milijuna kuna za izgradnju bolnice za majku i dijete, termoenergetskog bloka i višeetažnih parkirališta. Javni natječaj za izgradnju nove bolnice je pripremljen, a ovi objekti trebali bi biti izgrađeni do početka 2021. godine,“ kazao je ministar Butković.

Nagrada za životno djelo glumcu Zdenku Botiću

Glumcu Zdenku Botiću nagrada za životno djelo dodijeljena je za cjeloživotni doprinos kazališnoj umjetnosti u gradu Rijeci.

„Tijekom dugogodišnjeg glumačkog djelovanja Zdenko Botić je postao jedna od omiljenih umjetničkih osobnosti u gradu, aktivan i nakon umirovljenja. Upravo ovih dana, Zdenko Botić glumi u novoj sezoni televizijske serije Novine u režiji Dalibora Matanića.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Četrdesetogodišnjim djelovanjem na kazališnoj sceni, Zdenko Botić se prometnuo u prepoznatljiv simbol riječkog teatarskog života, pa je dakako bio nezaobilazan i u predstavama HKD Teatra. Među najpamtljivije likove odigrane tijekom dva i pol desetljeća ove institucije, spadaju svakako Garderobijer u istoimenoj predstavi R. Harwooda te uloga gospodina Donalda Martina u Ionescovoj Ćelavoj pjevačici, obje u režiji Laryja Zappije,“ stoji u obrazloženju nagrade.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Ovo nije moja prva nagrada, dobio sam ih sasvim dovoljno u svojoj karijeri, ali i kad sam prije 15 godina dobio godišnju nagradu Grada Rijeke, ja sam među kolegama, kad bi se nametnula tema nagrada, uvijek isticao nagradu Grada kao meni najdražu i najznačajniju. Zato što sam je uvijek doživljavao kao jedno veliko istinsko hvala upućenom od Grada nama laureatima za naš trud, znoj i nadasve talent,“ kazao je Botić, zahvalivši se na dodijeljenoj nagradi u ime svih ovogodišnjih dobitnika.

Godišnje nagrade i plakete Grb Grada Rijeke

Također, dodijeljene su i Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ te godišnje nagrade.

Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ dodijeljena je Klubu navijača Armada Rijeka za 30 godina bezuvjetne ljubavi voljenom gradu, Hrvatskoj udruzi za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku mikroelektroniku-MIPRO za 40-godišnji doprinos području informacijsko-komunikacijskih tehnologija organiziranjem međunarodnih znanstveno-stručnih skupova, Nenadu Labusu za trajni doprinos na istraživanju i očuvanju kulturnog nasljeđa Rijeke i Sušaka, Hideyo Ashigaki za uspostavu bliske suradnje te dubokog ljudskog prijateljstva između gradova Kawasakija i Rijeke, Darku Jurkoviću za iznimne umjetničke kvalitete gitariste i skladatelja, koji obogaćuje kulturni život Rijeke i pronosi ime grada diljem svijeta, Zakladi Sveučilišta u Rijeci za dugogodišnje promicanje filantropije, doprinos razvoju riječke sveučilišne zajednice te potporu lokalnoj zajednici stvaranjem društva znanja, glazbeniku Davoru Tolji za 40 godina umjetničkog rada i promicanje ugleda grada Rijeke, talijanskom konzulu u Rijeci Paolu Palminteriju za uspješno promicanje gospodarske suradnje između riječkih i talijanskih gospodarstvenika te Suzani Samardžić za izniman uspjeh u 25 godina vođenja Caritasova doma sv. Ana.
Godišnje nagrade dodijeljene su prof. dr. sc. Jasminki Ledić za doprinos unapređenju visokoga obrazovanja i promicanju europske dimenzije u obrazovanju te Zlatku Viciću za impresivnu interpretaciju ovčice Wande u predstavi Wanda LaVanda Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Svečanu sjednicu svojim nastupom uveličali su članovi Talijanske drame i Baleta HNK Ivana pl. Zajca uz mezzosopranisticu Dianu Haller, sudionici ove sezone pokrenutog pilot-projekta Riječkog kazališta mladih „Kamov“, kao i klapa Nevera.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views