(FOTOGALERIJA) Građani blokirali Marišćinu, podršku im dali i Pernar i Sinčić!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Svi ulazi u centar bili su zatvoreni i zaključani

Stotinjak mještana općine Viškovo blokiralo je u subotu ulaze u Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, ponovno prosvjedujući protiv način upravljanja centrom te upozoravajući na neizdrživ smrad koji umanjuje kvalitetu života i ugrožava zdravlje stanovnika šire okolice.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prosvjed je organizirala udruga Krizni eko stožer Marišćina, a njezin predsjednik Josip Begonja je u izjavi za novinstvo istaknuo da je cilj prosvjednika postignut jer je Marišćina zatvorena barem na jedan dan.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“I dalje ćemo dolaziti i blokirati centar”

Naime, iako je u subotu radni dan centra, kako je istaknuto na ploči na ulazu, svi ulazi u centar bili su zatvoreni i zaključani, te kamioni koji uobičajeno dovoze otpad u centar nisu dolazili.

„Neka nas se boje, jer ćemo i dalje dolaziti i blokirati centar“, najavio je.

Izjave na prosvjedu dali su Mirna Međmorec i Josip Begonja.
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Begonja je također istaknuo kako upućuju jasne poruke, jednu primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini da zatvori Marišćinu, a drugu ministru zaštite okoliša i energetike da konačno podijeli jedinicama lokalne samouprave spremnike za bio otpad i pripremi kompostane.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako je naveo, „nema govora da će se ovdje nešto popraviti i poboljšati uvjeti života oko Marišćine. To slušamo šest godina. Župan može zatvoriti Marišćinu i ljudima može pomoći samo tako, ako želi“, istaknuo je Begonja. Ako to ne može učiniti, neka odstupi sa svoje pozicije pa neka na to mjesto dođe netko tko može zatvoriti ŽCGO, dodao je.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Smrad nije samo subjektivan osjećaj”

Izvor smrada s Marišćine je izbjegavanje odvajanja bio otpada, a za odvojeno prikupljanje su potrebni posebni spremnici za bio otpad, koje ministar zaštite okoliša i energetike ne želi dijeliti jedinicama lokalne samouprave, rekao je Begonja upućujući poruku i ministru da odstupi ako ne podijeli te spremnike.

„Stalno se nešto očekuje, prebacuje se iz mjeseca u mjesec a rješenja nema, ništa se ne radi a mi smo ugroženi“, dodao je.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Josip Katalinić iz Kriznog eko stožera Marišćina pokazao je rezultate mjerenja kvalitete zraka na mjernim stanicama oko Marišćine, po kojima količina sumpornog dioksida premašuje tri puta granične vrijednosti.

„Dakle, smrad nije samo subjektivan osjećaj, kako tvrdi predsjednik Uprave Eko plusa, tvrtke koja upravlja Marišćinom, Josip Dedić“, zaključio je.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na transparentima koje su donijeli građani pisalo je “Na Marišćini se brani riječka voda” i “Smrt smeću, zdravi zrak narodu”, a podršku su im došli dati i saborski zastupnici Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views