(FOTOGALERIJA) KORZO: Otvorena izložba o riječkim zastavama i grbovima kroz povijest

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Danas je na gradskim panoima izloženim na Korzu, postavljena izložba heraldičkih obilježja i znakovlja koja su obilježila povijest Rijeke.

Izložbu su otvorili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te direktor tvrtke Heraldic-art, ujedno i autor izložbe, Mladen Stojić.

Izložba je postavljena u povodu 360. obljetnice formiranja sadašnjeg gradskog grba iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave. Nastoji se  prikazati riječko i sušačko povijesno znakovlje koje čini dio riječkog povijesnog nasljeđa.

Prilikom otvaranja izložbe riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je kako se ovih dana navršila 360 obljetnica od kada je Rijeka odlukom cara Leopolda I. dobila grb kojim se i danas koristi.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

„Grb je uz određene izmjene, koje su zahtijevala pravila današnje heraldike, danas službeni grb grada Rijeke. Nažalost, zastava koja je proizišla iz tog grba nikad nije prihvaćena od strane nadležnih tijela kao službena zastava Grada Rijeke, iako ju je Gradsko vijeće odabralo kao službenu zastavu prije više od dvadeset godina. To je bio povod da se organizira izložba o povijesti današnjeg riječkog grba, ali i svih ostalih grbova koji su se koristili na području Rijeke, odnosno država kojima je Rijeka pripadala,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Tako su na izložbi su predstavljena heraldička obilježja i znakovlja koja su obilježila povijest Rijeke – kako gradskog grba, zastava i pečata, tako i grbova plemićkih obitelji koji su posjedovali Rijeku i riječke zemlje. Znakovlje je prikazano ne samo u njihovim povijesnim formama, već i u posve novim, suvremenim rješenjima logotipa inspiriranim riječkim povijesnim nasljeđem.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Autor izložbe je Mladen Stojić, direktor tvrtka Heraldic-art, koja se od 1995. godine bavi heraldičkim dizajnom.
„Rijeka je svjetski raritet, jer je grad koji je u svojoj povijesti najviše mijenjao grbove i znakovlja. Htjeli smo napraviti sažetak kako se razvijalo znakovlje kroz stoljeća, da svi građani ovog grada znaju koji su njihovi simboli i kako su se razvijali kroz stoljeća,“ kazao je Stojić, istaknuvši kako ova tema zahtjeva dublje istraživanje.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka je svjetski raritet, jer je grad koji je u svojoj povijesti najviše mijenjao grbove i znakovlja

Izložbu su obisli autor Mladen Stojić i gradonačelnik Vojko Obersnel.
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari