(FOTOGALERIJA) LIPA PAMTI: Održan skup sjećanja na 280 stanovnika koje su ubili njemački nacisti i talijanski fašisti

„Hrvatska je nastala na antifašističkoj tradiciji obranjenoj u Domovinskom ratu“, rekao je župan Zlatko Komadina

“Trebamo iz povijesti učiti ono što je dobro, a ne ono što je loše. Ovo je tradicija koja nas podsjeća koliko je važno cijeniti mir i slobodu”, poručio je župan Zlatko Komadina na komemorativnom skupu “Lipa pamti” uz podsjetnik brojnim uzvanicima da je Hrvatska nastala na antifašističkoj tradiciji koja je obranjena u Domovinskom ratu.

Brojne su delagacije položile vjence i zapalile svijeće na spomen obilježje u Lipi, na mjestu na kojem su prije 74 godine njemački nacisti i talijanski fašisti ubili 280 stanovnika. Ubijeno je 280 Lipljana, među kojima je bila i beba stara tek nekoliko mjeseci. Preživjelo je samo nekoliko mještana koji su se sakrili ili su bili izvan sela toga dana.

Među govornicima bili su i načelnik općine Matulji Mario Ćiković, predsjednik SABA Dinko Tamarut, predsjednik UABA Liburnija Branko Afrić te predsjednica MO Lipa Đeni Šamanić. Svi su oni istaknuli važnost sjećanja na žrtvu, ali i činjenicu da je Lipa, koja je nekad bila mjesto tragedije, danas mjesto susreta i prijateljstava.

Uz predstavnike Županije, gradova i općina s područja Primorsko-goranske županije, među kojima je bio i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, na skupu su sudjelovale brojne udruge antifašističkih boraca iz Hrvatske i Slovenije kao i udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Manifestacjia se održava u organizaciji općine Matulji i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Liburnije, pod visokim pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.

U umjetničkom djelu programa nastupili su Katja Budimčić Sabljar, Zvonimir Radišić i Zbor “Učka”.

Foto: PGŽ

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views