„OSMI POVJERENIK“ U RIJECI! U Filodrammatici Baretić i Salaj o popularnom romanu i filmu

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Uz autora i redatelja, o glumačkim iskustvima u filmu “Osmi povjerenik” govorit će Nadia Cvitanović i Frano Mašković.

U četvrtak 3. svibnja u 17 i 30 u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka održat će se “Od Trećića do Riki”, književno-filmska-glumačka tribina o adapataciji romana Renata Baretića “Osmi povjerenik”, a koju će obilježiti razgovor ključnih članova književno-filmske posade.

Književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković razgovarat će s književnikom Renatom Baretićem, autorom višestruko nagrađivanog romana “Osmi povjerenik” i Ivanom Salajem, redateljem i scenaristom filma nastalog prema Baretićevom romanesknom predlošku. Uz autora i redatelja, o glumačkim iskustvima u filmu “Osmi povjerenik” govorit će Nadia Cvitanović i Frano Mašković.

Što je to što, od samih početaka filma, vabi i nagoni filmaše da posežu za modelom adaptacije književnih tekstova prilagođavajući ih zahtjevima i pravilima kimenatografije?

Koji elementi literarnog djela s jedne i filma s druge strane su ključni u transformaciji kao i u približavanju ta dva medija? Je li proces adaptacije, kako je o prilagodbi uvriježeno misliti, zbir susreta i križanja—podudarnosti i razlika? Radi li se o generalnim i institucionalnim susretima između kulture knjige i filmske kulture? Koliko je važan semiotički susret dvaju različitih znakovnih sustava? Koliko je u svemu važan i osobni susret, onaj između književnika i redatelja?

Sve su to pitanja koja će biti otvorena kroz razgovor…

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views