(FOTOGALERIJA) MISA POLNOĆKA U KATEDRALI SV. VIDA Nadbiskup Devčić: “Složimo se i zajednički prionimo izgrađivati našu Crkvu i Domovinu”

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nadbiskup je poručio da u naše vrijeme papa Franjo posebno poziva na veću brigu za siromahe, potičući na to ne samo Crkvu nego i cijelo društvo

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi na središnjoj božićnoj misi u riječkoj katedrali Sv. Vida kazao je kako bi se vjernici morali dobro upitati ‘čemu se danas raduju’, i je li uzrok božićne radosti uistinu rođenje Isusa Krista ili se ta radost jedva razlikuje od radosti kojoj su uzrok čisto zemaljski motivi.

Nadbiskup Devčić je istaknuo da je svako rođenje uzrok velike radosti, jer u trajnoj borbi između života i smrti najavljuje konačnu pobjedu života. No, dok ‘obično ljudsko rađanje’ to samo najavljuje, tek rođenjem Isusa Krista započinje davno najavljivani i očekivani okršaj iz kojeg će života izaći kao apsolutni pobjednik, dodao je.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Ako bi netko htio najkraće što je moguće izreći što je Isus od rođenja u Betlehemu do smrti na križu u Jeruzalemu za nas učinio, jedva da bi to mogao bolje učiniti nego sv. Pavao koji je napisao: „On sebe dade za nas“ (Tit 2, 14). Hvala ti, Isuse, za to što si se odrekao svoga božanskoga sjaja i postao siromašan i ranjiv kao svi mi, kako bi nas – svojim rođenjem, svojim svjedočenjem Božje ljubavi prema svakom čovjeku, svojom posebnom brigom za najslabije i najsiromašnije među nama, svojim trpljenjem i smrću na križu, ali i slavnim uskrsnućem – izbavio iz ralja grijeha i smrti i otvorio nam vrata vječnoga života u nebeskom domu tvoga i po tebi i našeg nebeskoga Oca”, rekao je 24. prosinca u propovijedi na misi polnoćki riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u katedrali sv. Vida, piše Helena Anušić na ri-nadbiskupija.com.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Svojim rođenjem u Betlehemu u pastirskoj staji, Isus se na dvojak način posebno solidarizirao s prezrenima i siromašnima. Sam se, naime, rodio kao siromah i odredio da anđeli pastirima, siromašnima i prezrenima, najprije oglase njegovo rođenje. „Dvije tisuće godina prije nego što se među teolozima počelo govoriti o ‘preferencijalnoj opciji za siromahe’, Isus je tu opciju ostvario već kod svog rođenja, izabravši roditi se kao siromah među siromasima i da mu siromasi budu prvi poklonici i darivatelji. Tek nakon njih došli su kraljevi i mudraci, tj. bogataši i moćnici koji su tražili Boga. Time nam evanđelje pokazuje da i među moćnicima ovoga svijeta ima onih koji se žele pokloniti pravome Bogu, kao što i među siromasima ima takvih koji se upravo zbog siromaštva udaljuju od njega. Ipak prednost koju je dao siromasima kod svog rođenja, Isus im je nastavio davati i kasnije. Tako su siromasi bili prvi koji su ga nasljedovali jer malo je bilo bogatih i uglednih među njegovim prvim učenicima.“

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nadbiskup je u nastavku poručio da u naše vrijeme papa Franjo posebno poziva na veću brigu za siromahe, potičući na to ne samo Crkvu nego i cijelo društvo. Osobito se obraća svećenicima da budu blizu toj najugroženijoj društvenoj skupini svojih vjernika.

Isus i od nas očekuje bliskost i solidarnost sa siromasima kojih ćemo, kako je rekao, „uvijek imati sa sobom“ (Iv 12, 8). Stoga nas u ovoj svetoj noći, kad slavimo njegovo rođenje, posebno pita kako se odnosimo prema nejakima i izbjeglicama, što je upravo on sam bio. U svjetlu onoga što je Isus učinio da bi spasio kako siromašne tako i bogate, možemo s pravom reći: Ipak ima nade za ovaj svijet, ma koliko u njemu bilo onoga što nam ne daje pravo na to.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Zaključujući propovijed poručio je da u ovom našem vremenu, kada mnogi predviđaju kozmičke i razne druge katastrofe, mi smo, kao oni koji vjeruju da Bog upravlja svijetom i našim sudbinama, pozvani svjedočiti nadu, makar to bila i nada protiv svake nade.

Zato se, umjesto da kukamo i jedni druge optužujemo za stanje u kojemu se nalazimo, složimo i zajedničkim silama prionimo izgrađivati našu Crkvu i Domovinu za koje su tolika naša braća trpjela i žrtvovala svoje živote. Iz zahvalnosti prema njima ne odlazimo u tuđinu, nego ostanimo ovdje gdje smo rođeni i gdje su grobovi naših najdražih. Tu radimo i gradimo nastavljajući njihovo djelo, svjesni da nas „tuđe sunce neće grijati kao što nas ovo grije“, kako kaže pjesnik.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

S tim mislima i porukama želim vama ovdje prisutnima i svima vašima gdje god se nalazili, sretan Božić i sve vrijeme koje nakon njega slijedi, poručio je u riječkoj prvostolnici nadbiskup Devčić a prenosi ri-nadbiskupija.com.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari