(FOTOGALERIJA) Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj misi u Jelenju

U svečano uređenoj jelenjskoj crkvi, zaštićenom spomeniku kulture kojeg su izgradili naši pradjedovi pred više od 200 godina, proslavljena je misa polnoćka odnosno Kristovo rođenje

Svečanom euharistijskom slavlju prisustvovali su brojni mještani ali i gosti. Naime, ove godine svojim nazočnošću misno slavlje uveličala je i Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, uz pratnju obitelji i prijatelja. Ispred crkve dočekali su je vlč. Ivan Milardović i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, javlja jelenje.hr.

Sve prisutne, na početku euharistijskog slavlja, ugodnim riječima pozdravio je župnik vlč. Ivan Milardović.

– Draga braćo i sestre, sve vas od srca pozdravljam i želim iskrenu dobrodošlicu u ovaj sveti hram sv. Mihovila-Arkanđela u Jelenju. Pozdravljam vas dragi župljani i mještani, vas dragi gosti i prijatelji, a poseban pozdrav upućujem i poštovanoj i dragoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, kazao je u ispunjenoj jelenjskoj crkvi vlč. Milardović.

Kako je istaknuo vlč. Milardović u svojem uvodnom obraćanju vjernicima, Božić je vrijeme kada slavimo utjelovljenje i rođenje našeg spasitelja gospodina Isusa Krista.

– Božić je i naše novo rođenje. Božić je trajan poziv da dajemo slavu Bogu i da gradimo mir među ljudima. Kako kaže naš nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u svojoj božićnoj poruci, posebno je znakovito to povezivanje slavljenja Boga i mira među ljudima. Ta veza znači da nema pravoga mira među ljudima ako se on gradi bez Boga. Odnosno ako se ne obazire na njega i njegove zapovjedi. Ali isto tako ne možemo na pravi način slaviti Boga ako se ne zauzimamo za mir istinski, ili se pak za mir možemo zauzimati, samo ako smo mirni u sebi, odnosno ako nas naša savjest ni za koji veliki grijeh ili propust ne optužuje i prekorava – napomenuo je vlč. Milardović a prenosi jelenje.hr.

Lijepi blagdanski ugođaj dodatno je nadopunila izvrsno uređenja crkva u Jelenju, uz prigodne dekoracije i jaslice umjetnice Dijane Marač. Kako smo saznali on naših mežnara za kompletno uređenje bilo je potrebno izdvojiti pet dana, gotovo neprekidnog rada i zalaganja.

Božićnu propovijed i misno slavlje predvodio je mons. Dinko Popović, dugogodišnji župnik s Donje Vežice.

– Božja riječ večeras navijestila je radostan blagdan. Veseo blagdan kršćana, blagdan Božić. Neka Kristovo rođenje bude svima nama na spasenje jer, u ovoj prelijepoj jelenskoj crkvi koji su radili naši pradjedovi zasigurno su imali vjeru u Boga. Poštivajte praroditelje svoje, poštivajte ljude koji su to radili i sačuvali vjeru u Boga. Ova naša crkva noćas postaje Betlehem – istaknuo je u svojoj pripovjedi vlč. Popović, dodajući kako “štalu” zamjenjuje oltar, koji je ovom prigodom tako lijepo okićen i uređen jer, najviše što smo mogli poklonili smo Bogu. On će doći ovdje u siromašnom znaku kruha, beskvasnoga, i u čaši vina. Kada je napuštao našu zemlju slavio je posljednju večeru i onda je rekao “Uzmite i jedite svi, to je moje tijelo, uzmite i pijte svi to je krv moja i činite to meni na spomen, dok ponovno ne dođem među vas”.

Imajmo vjeru u Boga, to je i sama poruka Božića. To je poruka radosne noći u kojoj su se okupili brojni vjernici u župnoj crkvi. Nakon euharistijskog slavlja iskrene čestitke uputili su svećenici uz staru i prigodnu hrvatsku popijevku koja pjeva “Narodi nam se Kralj nebeski. Daj nam Bog zdravlje, k tomu veselje, na tom mladom ljetu svega obilja”.

Nakon polnoćke predsjednica se u župskoj dvorani zadržala u druženju sa župljanima koji su joj darovali jaslice i poklon Općine Jelenje, a Kolinda Grabar-Kitarović uzvratila je darom za župu Jelenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari