(FOTOGALERIJA) Na Grobniku održana preventivno-edukativna akcija “Motociklom u život”

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Godine 2005. prvi put je osmišljena i na Automotodromu “Grobnik” provedena preventivno-edukativna akcija pod nazivom “Motociklom u život” koju je pokrenuo Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije

Akcija nazivom “Motociklom u život” potaknuta je nažalost zastrašujućim statističkim podacima koji su kazivali kako je 2004. godine na području Primorsko-goranske županije od ukupno 48 poginulih osoba čak 15 bilo u svojstvu vozača i suvozača na motociklima.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Kroz petanest godina akcija je okupila oko 500 sudionika, a 15. akcija održana je danas na Automotodromu “Grobnik”. Sudionici akcije su kroz zanimljiv i dinamičan program upoznati s važnim temama u cilju povećanja sigurnost u prometu vozača motocikla. Akcija se održala kroz dvije cjeline, teoretski i praktični dio.

Kao nositelji akcije u programu su sudjelovali tajnik Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ Zdravko Lisac, voditelj ispitnog centra HAK-a Livio Hubicka, dr Darko Ledić, predsjednik Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGZ Boris Skeledžić i instruktor sigurne voznje Kresimir Erdec.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Boris Skeledžić istaknuo je kako je u proteklih 15 godina na području Županije nažalost poginulo 142 motociklista a kao najopasnije razdoblje stradnja motociklista naveo je upravo početak sezone vožnje motora, sredinom proljeća. Kao opasne dionice za motocikliste istakao je Jadransku magistralu ali uu posljednje vrijeme i sve opasniju “staru cestu” za Zagreb.

U prvom dijelu kroz teoretsko predavanje kandidati su upoznati sa značajem nabavke odgovarajuće opreme za motocikl i vozača bez kojih su posljedice stradavanja u prometu posebice teške, potom su predstavnici policije ukazali na najčešće i najopasnije prekršaje, a HAK-ovi ispitivači kroz prigodne testove polaznike su podsjetili što su sve zaboravili od prometnih propisa i sigurnosnih pravila što može dovesti do prometne nesreće.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Posebno je istaknuto kako su već nekoliko godina evidentno pozitivni trendovi odnosno manji je broj stradalih sudionika u prometu, no na žalost ne i kod ove kategorije vozača!

Pozitivna posljedica pokretanja akcije je i to se ista ili slična inicijativa proširila na cijelu Hrvatsku.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U drugom dijelu programa, vrhunski vozač-instruktor je kandidatima prezentirao program sigurne vožnje. Demonstrirane su iznenadne opasne situacije koje motociklisti susreću na cesti te su upoznati kako ih izbjeći odnosno prevladati opasnosti bez neželjenih posljedica.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Sudionicima je na kraju omogućena vožnja po pisti Automotodroma Grobnik.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari