(FOTOGALERIJA) OTKRIVENA SKULPTURA BROJAČA: Riječane će podsjećati na to koliko je vremena ostalo do otvorenja projekta Rijeka 2020 – EPK

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Brojač je ustvari stilizirana lučka dizalica, jedan od najprepoznatljivijih dijelova riječke vizure, a ujedno i poveznica s glavnim motom projekta Europska prijestolnica kulture – „Luka različitosti“

Otkrivanjem skulpture-brojača na Jadranskom trgu simbolički je započelo odbrojavanje 365 dana do otvorenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Rijeka je prvi hrvatski grad koji je osvojio prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, a višegodišnji proces kreativnog stvaranja i priprema za 2020. godinu bliži se kraju.

„Kad je Rijeka prije nekoliko godina izabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, sve se činilo daleko, da bi točno godinu dana od danas biti upriličeno veliko otvorenje projekta,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, dok je direktorica društva Rijeka 2020, kojeg je Grad Rijeka osnovao s ciljem ostvarivanja projekta Europske prijestolnice kulture, zahvalila svim partnerima koji su do sada te idućih dvije godine pripremati i realizirati ovaj projekt. Tom prilikom posebno se zahvalila osnivačima, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i svim ostalim institucionalnim i drugim partnerima, od Vlade RH do svih ustanova, udruga i pojedinaca.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Točno u podne, rezanjem balona na interaktivnoj skulpturi učenici OŠ Tesla otkrili su brojčanik, na kojem će svi prolaznici idućih godinu dana pratiti koliko je dana ostalo do svečanog otvaranja najvećeg riječkog, ali i hrvatskog kulturnog projekta.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na Jadranskom trgu postavljena je skulptura čelične konstrukcije visoke 5 metara i široke 4 metra, a doslovno sastavljena od niza raznolikih kotačića, međusobno povezanih, međuovisnih koji samo zajedničkim djelovanjem pokreću veliko Sunce, simbol Rijeke 2020.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Gradonačelnik Obersnel je dodao kako skulptura nosi i još jednu simboliku. Naime, brojač je ustvari stilizirana lučka dizalica, jedan od najprepoznatljivijih dijelova riječke vizure, a ujedno i poveznica s glavnim motom projekta Europska prijestolnica kulture – „Luka različitosti“.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Skulptura u sebi krije i glazbenu kutiju pa će idućih godinu dana građani moći, pokretanjem poluge, začuti i reprodukciju „Ode radosti“ i za uspomenu se fotografirati pred skulpturom.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Svi danas na odbrojavanju prisutni građani mogli su se fotografirati i odmah dobiti polaroid fotografiju kao suvenir s početka odbrojavanja.

Skulpturu je konceptualizirao Vedran Kasap iz Clinica Studija. Izvođači radova je tvrtka Vrhovina d.o.o., a u radovima su sudjelovali zaposlenici brodogradilišta 3. maj.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views