(OMIŠALJ) HNS-ovci razočarani: Općinska vlast odbila amandman o smanjenju paušalnog poreza za iznajmljivače

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Omišalj odbijen je amandman za smanjenje paušalnog poreza po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu ili kamp odmorištu za iznajmljivače s područja Omišlja

To je posebno razočaralo lokalni HNS. Naime, oporba je predlagala smanjenje pušalnog poreza koji bi u Omišlju iznosio 200 kn, a u Njivicama 250 kn po krevetu.

Danas su se HNS-ovci obratili medijima s priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti:

Budući da je na prethodnoj sjednici donesena odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova tijekom turističke sezone gdje je amandmanom napravljena razlika između Omišlja i Njivica, na način da su u Njivicama mjesec dana dulje zabranjeni vanjski radovi uslijed većeg broja gostiju i dulje sezone u odnosu na Omišalj, ovim amandmanom htjela se napraviti razlika između dva navedena mjesta i po pitanju plaćanja paušalog poreza. Tim više što Njivice ostvaruju tri puta više noćenja u privatnom smještaju u odnosu na Omišalj.

Unatoč argumentiranom obrazloženju, navedeni amandman nije pihvaćen pa će tako iznajmljivači Omišlja i Njivica i dalje plaćati isti iznos poreza od 300 kn po krevetu. Smatramo da i svaki laik s mrvicu razuma može uočiti da je to za iznajmljivače iz Omišlja naprosto – nepravedno.

Također, nije pravedno da jedan iznamljivač primjerice u Baškoj plaća jednak paušalni porez u iznosu od 300kn po krevetu kao i iznajmljivač u Omišlju, jer statistički podaci su jasni i neumoljivi te evidentno potvrđuju da Omišalj zbog prisutne industije pati u turističkom smislu.

Nadalje, prihod od paušalnog poreza, u konačnici, ne odlazi u jedinicu lokalne samouprave u kojoj se apartman nalazi, već odlazi tamo gdje vlasnik apartmana ima prebivalište. To bi značilo da ukoliko jedan iznajmljivač primjerice iz Zagreba iznajmljuje svoj apartman u Omišlju ili Njivicama, taj prihod neće ostati u proračunu općine Omišalj već ide u proračun grada Zagreba.

HNS ovim putem izražava žaljenje što načelnica i vijećnici pozicije nisu shvatili da bi se predloženim amandmanom prevednije rasporedilo plaćanje paušalnog poreza te što među većinom ipak nije prevladao zdrav razum.

Naime, radi se uglavnom o malim iznajmljivačima koji se bave turizmom kako bi pokrpali svoj kući budžet te odbijanje ovog amandmana smatramo izrazito neprijateljskom odlukom upravo prema njima“, pojasnila je stav HNS-a i omišaljske oporbe Dina Blažević, vijećnica u vijeću Općine Omišalj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views