FOTOGALERIJA: Pogledajte kako izgledaju renovirani prostori proljetos opožarenih riječkih srednjih škola

Župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin obišli su rekonstruiranu zgradu Prometne, Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja i Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja te zgradu Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka i Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u kojoj je proljetos bio podmetnut požar.

OBILAZ9

Posljednjih pet godina Primorsko-goranska županija provodi projekt uređenja školske zgrade u kojoj djeluju Prometna, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja i Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja vrijedan oko 7 milijuna kuna. Izvedeni su radovi na unutarnjem uređenju škole. Uređeni su dijelovi prostora učionica – radionica za praktičnu nastavu za brodske mehaničare, osposobljavanje vozača (ukupno 8 učionica) te 14 sanitarnih čvorova.

OBILAZ2

Izmijenjena je temeljna kanalizacija do priključka na gradsku kanalizaciju, vanjska stolarija i hidrantska mreža. Kompletno je saniran krov s izradom gromobranske instalacije te su provedeni elektroinstalaterski radovi (razvodna ploča, rasvjetna tijela u prostoru uređivanih radionica i hodnika).

U zgradi Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka i Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo uređene su učionice, hodnici, kancelarije i zbornica te je nabavljena nova školska i kancelarijska oprema. U zgradu je postavljen i protuprovalni video alarm. Visina štete prouzročene požarom ukupno iznosi 1.250.000 kuna od čega je najveći dio troškova pokrilo Jadransko osiguranje u ukupnom iznosu od 820.000 kn, dok je ostatak od 430.000 rebalansom proračuna osigurala Primorsko-goranska županija.

“Prostor smo doveli u stanje da se uredno može održavati nastava, a rekao bih da je čak i bolje nego što je prije bilo”, zaključio je župan Komadina.

Govoreći o ukupnom projektu renovacije, župan je rekao da su ovi prostori nakon selidbe Medicinske škole bili poluprazni, a sada su postali radionice s opremom. “Treba još dovršiti staru dvoranu da bi dodali učionice i omogućili jednosmjenski rad. Vjerujem da ćemo za dvije godine raditi i sportsku dvoranu jer ovdje su tri škole i učenicima treba omogućiti nastavu iz tjelesnog”, najavio je župan.

Naime, kvalitetnu dvoranu nemaju ni medicinska niti spomenute tri škole. Kako je Primorsko-goranska županija uz sufinanciranje gradova i općina osposobila više dvorana širom županije, a država za tu svrhu odvaja skromna sredstva, financiranje će se morati naći svojim snagama.

Pročelnica Stilin istaknula je da je promijenjeno 80% prozora na velikoj zgradi, a najveći naglasak bio je na uređenju 8 radionica. Također su izvršeni opsežni zahvati na hidrantskoj mreži i promijenjena je kompletna kanalizacija. U dvije zgrade medicinske i tri škole ukupno je uloženo 17 milijuna kuna, a ukupne investicije u školsku infrastrukturu Primorsko-goranske županije uključuju i izgradnju škole u Baški te dogradnju škole u Kastvu.

Ravnatelj Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja Davor Milošević izrazio je zadovoljstvo kvalitetno uređenim prostorijama, rekavši da one otvaraju perspektivu za uvođenje novih metoda obavljanja nastave. Ovim investicijama, rekao je Milošević, tri škole u istom prostoru rade u dvije smjene, a u nastavnom programu ukupno je oko 530 učenika. (pgž.hr)

Fotografije: facebook Primorsko-goranska županija

OBILAZ7 OBILAZ6 OBILAZ5 OBILAZ4 OBILAZ3 OBILAZ2 OBILAZ1

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari