Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Listopad u riječkom kazalištu započinje premijerom komedije, omnibusa pod simboličnim nazivom “Prava komedija”

U najavi predstve stoji kako glumci u deset minuta moraju odgovoriti na pitanje što je za njih prava komedija? Kakvi su njihovi odgovori, koje međusobno spaja samo cabaretska glazba i tekst, možete saznati već na premijeri, u četvrtak 3. listopada u 19 i 30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Tko su redateljice i redatelji? Oni su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović te Renata Carola Gatica, koja je uz Marina Blaževića i autorica koncepta.

„Omnibus je atraktivna forma koja se rijetko koristi u kazalištima zbog zahtjevnosti produkcije“, kaže ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, „a na tragu našeg slogana „Vježbamo različitost”, radi se o deset posve različitih komada u jednoj predstavi. Svaki od njih ima svoju redateljsku estetiku, svoj vizualni identitet i glumačke kodove.“

Ravnateljica je posebno istakla kvalitetu glumačkog ansambla.

„U zaista kratkom vremenu izlaze i ulaze u potpuno drugačije likove, kostime, komade… Publika će vidjeti izuzetan raspon interpretacija ansambla ‘Prave komedije’. Oni mogu sve, rekla je Renata Carola Gatica zahvalivši se pritom i čitavom autorskom timu.

Autorski tim predstavljaju scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. U predstavi se izvodi i glazba uživo koju osim Nikole Nedića i Maria Joveva (Žlice&Gitara) izvode i članovi orkestra. Osim glumica i glumaca Hrvatske drame, u „Pravoj komediji” sudjeluju članovi ansambla Talijanske drame, članovi Baleta te polaznici Riječkog kazališta mladih „Kamov”.

Jelena Lopatić našla se tako i u ulozi redateljice, pohvalivši kolege iz ansambla koji „su pristali na sve” što je od njih tražila, nadajući se kako će i publika osjetiti količinu zabave koju su i sami doživjeli u radu.

Osnovnu inspiraciju redateljica Olja Lozica našla je u troje iskusnih glumaca, temeljeći svoju komediju na improvizacijama. Najmlađi redatelj ovog omnibusa Ivan Penović pohvalio je hrabrost postavljanja ovakvog projekta u nacionalnom teatru i koncept koji ima unikatne točke, a koji sliči prebacivanju kanala na TV-u ili skrolanju na društvenim mrežama.

Zijah A. Sokolović u svojih se deset minuta poigrava komičnim i tragičnim u našim životima, razinama gdje komičnost promatra svoju tragičnost i obrnuto.

Redateljica Natalija Manojlović, čije je kazališno iskustvo započelo u svijetu plesa, svoja rješenja za „Pravu komediju” pronašla je u ritmu i odabiru kuta gledanja jer – „na određenu situaciju možete sjesti i plakati ili se od srca smijati“.

U svojoj desetini omnibusa Edvin Liverić pronašao je čvrsti, precizni koncept u kojem komično postiže ponavljanjem, naglašavajući tako važnost konteksta u kojem se situacija odvija, a koji je onda čini komičnom.

Evo par detalja s probe predstave i konferencije za medije:

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari