(FOTOGALERIJA) PUTOPIS Magija prirode: Jesenske boje pretvorile Gorski kotar u mjesto nadrealne ljepote!

Foto: Saša Kajfeš

Ove prekrasne fotografije snimio je Saša Kajfeš koji se u ugodnom društvu ovih dana otputio na pješački izlet iz Zelenog vira preko Curka u Delnice

Osupnut ljepotom prirode obojane čudesnim bojama jeseni, Saša Kajfeš je u Facebook grupi “odmor u prirodi” objavio i mali putopis čije dijelove prenosimo ovdje, uz ove prekrasne fotografije koje naprosto zovu – “dođi, ustani iz fotelje i kreni u prirodu….”!

“Krenuvši iz Zelenog vira, preko Curka u Delnice, proživljavali smo pravu jesensku idilu. Vrijeme je bilo savršeno! Otprilike šest kilometara hodanja uz Curak bilo je nešto kao iz bajke, pogotovo sada u jesen kada se zelena mahovina te nekoliko blijedozelenih stabala nadmetalo s crvenom, narančastom i žutom bojom – idila!

Neprestano smo govorili kako moramo ubrzati i krenuti dalje ali stalno nam je nešto okupiralo pogled i pažnju pa smo svako toliko zastajkivali i čudom se čudili ljepoti majke prirode u ovoj kotlini.

Ako ste bili u Zelenom viru te pritom imali topao i sunčan dan, znate koliko ga je teško napustiti!

Nakon što smo izašli na cestu sa staze, kretali smo se u smjeru Male Lešnice i našeg omiljenog domaćina i majstora za uzgoj vrhunske slatkovodne pastrve, gospodina Josipa. Ribogojilište Homer izgrađeno je davne 1954. godine, ali ga je nevjerojatna poplava u potpunosti uništila kada je u samo dva sata palo 270 litara kiše po metru kvadratnom. Teškom mukom i radom sve je obnovljeno.

Gospodin Josip uzgaja mnoge ribe od kojih je najpoznatija hrvatska “potočna pastrva”. Život i rad u ribogojilištu nije lagan, naročito ako radite sami, rekao je. Riba se uzgaja na potpuno prirodan način u izvorskoj, besprijekorno čistoj vodi bez ikakvih hormona i sličnih supstanci. Zanimljivo, kada bi svaki Delničan kupio samo četiri ribe godišnje, Josip bi prodao svu zalihu od gotovo četiri tone ribe, ili 16.000 komada!

Na kraju smo morali pozdraviti uz čašicu domaće rakije i vratiti se na stazu.

Staza dalje vodi ravno preko Drgomlja u Delnice, no na putu nam se našlo malo čarobno mjesto znano kao Mala Lešnica sa svega – sedam stanovnika! Bilo je prekrasno, kao da je vrijeme stalo.

Naposljetku smo izašli iz planina i ušli u Delnice… napokon smo stigli kući gdje nas je čekala topla večera, i prije nego što smo pomisli već zaspali…”, piše oduševljeni Saša Kajfeš čiji se entuzijazam nakon ovog putopisa jednostavno prelijeva na sve nas koji smo ga pročitali.

Ne časite časa, iskoristite dan za boravak u prirodi!

Foto: Saša Kajfeš

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari