Velika inspekcija mostova i vijadukata: Zašto se obnavljaju tek sada?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Upitno je u kakvom su stanju mostovi izvan autocesta i brzih cesta za koje se na razini države donose četverogodišnji planovi građenja i održavanja

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Prema podacima Ministarstva prometa u Hrvatskoj je 2 837 mostova. Međutim, upitno je u kakvom su stanju oni izvan autocesta i brzih cesta za koje se na razini države donose četverogodišnji planovi građenja i održavanja.

Bura, sol i godine uzele su danak i na Krčkom mostu dugom 1 430 metara, koji pritom neprekidno udara bura i nagriza sol. Objekt će morati na obnovu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zato je Ministarstvo graditeljstva, doduše potaknuto i katastrofalnim stanjem zagrebačkih mostova, 25 velikim gradovima poslalo određena pitanja o njihovim mostovima te planove održavanja. Odgovorilo je tek 9 gradova, a samo su dva, Rijeka i Vinkovci, odgovorili na sva pitanja.

Istražujemo zašto se obnavljaju tek sada, kako će to utjecati na promet u sezoni, ali i u kakvom su stanju mostovi u gradovima od kojih čak 25 uopće nema plan upravljanja istima.

Iako koncesionar tvrdi da nema većih opasnosti, čak 5 vijadukata na autocesti A6 hitno se obnavljaju – zajedno s Krčkim mostom. Obišli smo mostove i vijadukte na autocesti A6 koji čekaju sanaciju. U najgorem je stanju vijadukt Bukovo, izgrađen1982.

„To je trenutno najkrhkija struktura na cijeloj autocesti Rijeka – Zagreb. Dotrajala je. Struktura ima stupove koji su takozvanog H poprečnog presjeka, vrlo niske otpornosti na poprečne sile i vrlo tankog zaštitnog sloja betona“ opisuje, Mario Ille, direktor Zavoda za materijale i konstrukcije pri IGH. Objašnjava kako na tom dijelu puše najjača bura na cijeloj autocesti pa je sol u najvećoj mjeri nagrizla armaturu objekta.

Prvi val obnove na autocesti A6 najavljuje Sanjin-Velebit Pešut iz tvrtke ARZ.

„U Gorskom kotaru na autocesti A6 nalazi se 44 vijadukata duljine 15 kilometara. I oni će se obnavljati i dok se odvija promet u određenoj mjeri. Neke strukture kao što je ovaj vijadukt Bukovo zahtijevat će preusmjeravanje prometa na ovaj trotračni dio novog kolnika za vrijeme obnove”, kazao je. Pešut kaže da mostovi i vijadukti ionako ulaze u period kada će sanacije postati sve češće.

Više o cijeloj priči pogledajte u video prilogu.

Andrej Dimitrijević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari