(FOTOGALERIJA) Riječki Tower centar prepun znatiželjnika u Europskoj noći istraživača

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U cilju popularizacije znanosti kroz 22 istraživačke postaje od drugog do petog kata Tower centra građanima je predstavljeno devet sastavnica Sveučilišta u Rijeci

Izuzetno bogata Europska noć istraživača održana je jučer u riječkom Tower centru u vremenu od 17 do 22 sata. U cilju popularizacije znanosti građanima se predstavilo devet sastavnica riječkog Sveučilišta i to kroz 22 istraživačke postaje koje su se smjestile od drugog do petog kata Tower centra. Uz znanstvenike prirodoslovnog područja u petak su se predstavili i znanstvenici društvenih znanosti.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Riječ je o europskom projektu čiji je cilj na zabavan i jednostavan način podići svijest o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te srušiti predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici.

Tehnicki fakultet. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Noć istraživača istovremeno je održana u 35 europskih zemalja i 300 gradova, a uz Rijeku, u Hrvatskoj su se u projekt uključili i Zagreb, Split te Pula. Manifestaciju na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a dio je šireg projekta Techno-Past Techno-Future: European Researchers’ Night sufinanciranog sredstvima programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Odjel za biotehnologiju – Što možemo naučiti od vinskih mušica? Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Europsku noć istraživača u riječkom Tower centru posjetile su tisuće građana. Riječki dio programa sastojao se od različitih pokusa, demonstracija, simulacija, radionica i mnogih drugih popratnih sadržaja, a ovom prilikom Tower je radio sat vremena dulje nego inače te se druženje građana i znanstvenika odvijalo sve do 22 sata.

Pomorski fakultet: Morska luka. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Predstavljeno je niz aktivnosti Odjela za biotehnologiju među kojima je i radionica prirodne kozmetike, matematička igraonica. Predstavili su se Odjel za fiziku, Pomorski fakultet te Medicinski fakultet s temom poboljšanja zdravlja kao i Građevinski fakultet koji je pokazao što se događa s građevinama za vrijeme potresa.

 Odjel za biotehnologiju. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Moglo se sudjelovati i u arheološkim istraživanjima, upoznati s pametnim gradovima, saznati nešto o morskim lukama, navigacijama i izbjegavanju sudara na moru.

Najznatiželjniji su bili djeca i mladi, a kako je sve izgledalo možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Građevinski fakultet. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Tehnički fakultet. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Odjel za biotehnologiju: Odnos imunosustava i mozga. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Tehnički fakultet. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Tehnički fakultet: Virtualna i proširena stvarnost. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
 Odjel za fiziku: Zapravo fizika. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Gradjevinski fakultet: Potresni kutak. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Odjel za biotehnologiju: Mala radionica kozmetiike. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL
Odjel za biotehnologiju: Mala radionica kozmetike. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari