(FOTOGALERIJA) Tisuću svijeća obasjalo kostrensku šetnicu

U Kostreni uspješno završena akcija Svijetlimo za autizam

Tisuću svijeća osvijetlilo je obalni put u Žurkovu, u znak podrške osobama s poremećajem iz autističnog spektra!

Bio je to završni događaj humanitarne akcije “Svijetlimo za autizam”, koju je organizirala udruga Svjetionik iz Rijeke uz podršku Općine Kostrena i Turističke zajednice Kostrena, s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku Play Attention uređaja, neophodnog za poticanje razvoja pažnje i koncentracije za osobe s teškoćama u razvoju.

Predsjednica udruge Svjetionik Dajana Stjepanović zahvalila je svima na pomoći i sudjelovanju u akciji:

„Iako još uvijek nismo utvrdili konačan iznos prikupljenih sredstava jer je akcija još u tijeku, sa sigurnošću možemo reći da je uspjela. Prikupili smo 22 tisuće kuna za kupnju uređaja, a obzirom na odaziv ljudi, vjerujem da ćemo uspjeti prikupiti i dodatnih 6 tisuća kuna za instalaciju potrebnih programa. Posebna zahvala ide tvrtki PC iz Otočca koja nam je donirala svih 1000 svijeća za ovu akciju“.

Udruga »Svjetionik« pruža defektološku pomoć djeci s teškoćama u razvoju. Tretmani su besplatni i jedini trošak je članarina Udruzi. Dajana Stjepanović zaposlena je kao defektolog u Osnovnoj školi Sv. Matej na Viškovu, a nakon završetka radnog vremena odlazi u prostore Udruge na Zametu i kao volonter nastavlja rad s djecom.

Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem.

Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja.

U Hrvatskoj se podaci o osobama s poremećajima iz autističnog spektra prate u okviru Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom u kojem je zabilježeno 1.927 slučajeva, pri čemu je, u skladu s gore navedenom procjenom prevalencije, moguće očekivati i do 12.000 osoba s navedenim spektrom.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Prema nizu istraživanja su osobe s autizmom i njihove obitelji posebice vulnerabilan dio populacije koji zahtijeva sustavna rješenja. Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu organizirane su brojne manifestacije s ciljem senzibiliziranja javnosti na potrebu da budemo društvo jednakih šansi za sve.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari