LNG CROATIA

Galerija | (FOTOGALERIJA) U riječku luku doplovio brod LNG Croatia – budući plutajući LNG terminal u Omišlju!

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Veliki LNG brod naziva LNG CROATIA stigao je iz Kine, gdje je iz broda Golar Viking za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, pretvoren u budući plutajući LNG terminal na Krku

Pomalo “inkognito”, bez posebnog obilježavanja događaja (zbog pandemije korona virusa) u riječku luku dnaas je uplovio brod LNG Croatia – budući plutajući LNG terminal u Omišlju!

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

LNG Croatia bit će na vezu u u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac. U Lencu će biti napravljena dodatna završna ispitivanja, a na svoje konačno odredište – u Omišalj – brod bi trebao preseliti u studenom. U Omišlju će funkcionirati kao FSRU brod za uplinjavanje, preko kojeg će se ukapljeni, tekući plin vraćati u plinovito stanje, i dalje teći prema Europi.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Početkom prosinca se očekuje početak aktivnosti odnosno puštanje terminala u probni rad na Krku, a terminal bi s radom trebao početi 1. siječnja 2021 godine.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Ukapljeni plin će tankerima dolaziti na Krk, tankeri će pristajati uz plutajući terminal – brod, na kojem će se tekući plin vraćati u plinovito stanje. Za naredne tri godine je zakupljen sav kapacitet terminala od 2,6 milijardi kubika plina godišnje.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Ukupna cijena terminala iznosi nešto više od 230 milijuna eura, od čega je 101 milijun bespovratnih sredstava EU, a još će sto milijuna biti osigurano iz proračuna. Preostalih 30 milijuna osigurat će državne tvrtke HEP i Plinacro.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Najveći dio troška odnosio se upravo na nabavku FSRU broda koji je nabavljen od tvrtke Golar. To je nekadašnji tanker za prijevoz plina, kapaciteta 140 tisuća kubika, koji je u šangajskom brodogradilištu konvertiran u brod za regasifikaciju odnosno u plutajući terminal.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL
Photo:Nel Pavletic/PIXSELL
Photo:Nel Pavletic/PIXSELL
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari