MJERE ISPOŠTOVANE

(FOTOGALERIJA) U svetištu Majke Božje Trsatske proslavljena svetkovina Gospe Trsatske

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U nedjelju 10. svibnja u svetištu Majke Božje Trsatske misama je proslavljena svetkovina Gospe Trsatske, suzaštitnice grada Rijeke.

Mise su slavljene u 7:00, 8:00, 9:00, 10:00, 11:30 i 18:30 sati, u trsatskom perivoju, izuzev prvog misnog slavlja u 7:00 sati koje je održano u crkvi.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Misno slavlje u 18:30 sati predvodio je gvardijan franjevačkog samostana i čuvar Trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Govoreći o predaji štovanja Gospe Trsatske, gvardijan je ranije kazao da je starim gradom, tj. dvorcem Trsatom, godine 1291., vladao knez Nikola I. Frankopan, vrlo pobožan čovjek, sin Bartola V. Frankopana koji je nosio naslov kneza krčkog, hvarskog i bračkog.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Te godine, 10. svibnja rano ujutro, došlo je nekoliko radnika na trsatski brežuljak da sijeku drva. Na livadi nedaleko gradske kule, opazili su kućicu, koje nikada tamo prije nije bilo. U kućici su našli križ i sliku Blažene Djevice Marije. Kućica je ležala na livadi i nije imala temelja. Iznenađeni, otišli su knezu Nikoli Frankopanu i župniku Aleksandru Jurjeviću i sve im javili.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Župnik Jurjević već je tri godine ležao u postelji teško bolestan. Bolovao je od vodene bolesti. Kad je čuo što su mu radnici ispripovijedali, začudio se, ali ne previše jer je rekao da zna o čemu je riječ. To je kućica Bl. Djevice Marije, a sve do sada nalazila se u Nazaretu. Kućicu su apostoli pretvorili u crkvicu, a sada su je anđeli prenijeli iz Nazareta na Trsat, da ju Turci ne poruše.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kada su župnika pitali odakle zna da je istina to što govori, župnik je objasnio da mu se u noći prije nego što je kućica svanula pred Trsatom, ukazala u snu Blažena Djevica Marija i rekla da je to njezina kućica iz Nazareta. Kao znak da je to Ona i da govori istinu, rekla mu je da će ozdraviti od svoje bolesti. Sljedećeg dana, župnik je došao u crkvu potpuno zdrav i kazao narodu sve što se dogodilo.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Predaja govori da je knez Nikola formirao izaslanstvo, sa župnikom Jurjevićem na čelu, i poslao ga u Svetu zemlju da ispita stvar. Župnik je uzeo točnu mjeru kućice. Izaslanstvo je u Nazaretu utvrdilo da se radi o kući Svete Obitelji, a same kućice tamo više nije bilo.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gospina je kućica ostala na Trsatu samo tri godine i sedam mjeseci, a onda su je, prema predaji, anđeli, 10. prosinca 1294., prenijeli u Loreto, u Italiju, gdje se nalazi i danas. Na mjestu gdje je stajala kuća Svete Obitelji, knez Nikola dao je sagraditi kapelicu od koje se razvilo Gospino trsatsko svetište.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Papa Urban V. 1367. godine, da bi utješio Hrvate, poslao je, na molbu kneza Frankopana, sliku Majke Božje, odnosno Majke Milosti koja se sve do danas kao čudotvorna štuje na Trsatu i nalazi se na glavnom oltaru u trsatskoj bazilici.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari