(FOTO&VIDEO) JOŠ TJEDAN DANA: Donosimo vam potpuni program atraktivnog riječkog Impulse festivala!

U svom trećem izdanju Impulse festival (6.-14. lipnja) će „zaposjesti“ ukupno deset riječkih lokacija: OKC Palach, Art-kino Croatiu, Galeriju SKC, Filodrammaticu, Nemo pub, klubove Tunel, Život, Bačva, Pogon kulture i Kružnu ulicu u Rijeci

Iza naziva Impulse stoji višednevno festivalsko događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane klupske kulture, posebno njezinog glazbenog segmenta. Za trećeg izdanja Impulse će se zaposjesti ukupno deset riječkih lokacija: OKC Palach, Art-kino Croatiu, Galeriju SKC, Filodrammaticu, Nemo pub, klubove Tunel, Život, Bačva, Pogon kulture i Kružnu ulicu u Rijeci.

U sklopu Impulsea održat će se premijerna koncertna gostovanja bendova Liima (ex Efterklang) 6. lipnja u OKC-u Palach i kultnog Lee Ranaldo Trio (ex Sonic Youth), 14. lipnja u Pogonu kulture, izvest će se plesne predstave „Glečer“ i „Komorebi“ (7. i 8. lipnja u Filodrammatici), organizirat će se glazbena tribina „Video je ubio radio zvijezdu“ (8. lipnja u OKC-u Palach), odigrati pub kviz „Glazbeni vremeplov“ (9. lipnja u Bačvi), premijerno u Hrvatskoj prikazati nagrađivani film „B-Movie: Lust and Sound in West Berlin, 1979-1989“ (10. lipnja u Art-kinu Croatia), održati veliki sajam ploča (11. lipnja u Kružnoj ulici) i odmah zatim nastaviti program s klupskom večeri „Impulse Trigon“ u Nemu, Tunelu i Životu te će se također „tradicionalno“ organizirati „Glazbeni osvrt na Can“ (13. lipnja u Galeriji SKC).

PROGRAM

Ponedjeljak, 6. 6. 2016. / Koncert Liima (Danska/Finska), u 21.30 sati u OKC-u Palach

Festival otvaramo 6. lipnja premijenim nastupom dansko-finskog benda Liima. Liimu čine kompletna postava sjajnog benda Efterklang, uz pojačanje – finskog perkusionista Tatua Ronkkoa. Hvaljeni album prvijenac ‘ii‘ (objavljen u ožujku ove godine) izdan je za prestižnu etiketu 4AD (Grimes, Future Islands, Beirut, Scott Walker,…).

Liima2015© thomas m. jauk
Liima2015© thomas m. jauk

Uz superlative koje bend prati kada je riječ o živoj svirci, ne sumnjamo da je njihov premijerni nastup must see! Možemo očekivati puno „geekovske“ elektro opreme, baseve, semplove i vokale gusto nanizane i spakirane u kompleksnu cjelinu iz koje, kroz isprva abrazivne tonove, izranja melodiozna priča koja predstavlja novu snagu 4AD etikete, a nagovješćuje se uz singlove ‘Amerika’ i ‘Roger Waters’.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 40,00 kuna mogu se kupiti u Dallas music shop Rijeka i putem sustava Entrio.hr., dok je cijena ulaznice na dan koncerta 60,00 kuna.

Utorak i srijeda, 7. i 8. 6. 2016. / Plesne predstave “Glečer” i “Komorebi”, u 20.30 sati i u 19 sati u Filodrammatici

Nakon glazbenog otvorenja i ove godine nastavljamo s približavanjem suvremenog plesa široj publici. Poslije prošlogodišnjih uspješnica u suradnji s De factom iz Zagreba, ove godine surađujemo s udrugom Prostor Plus na dvije predstave.

Glecer_Plesna predstava1

Prva eksperimentalna plesna predstava “Glečer”, koja medijem “pokreto-zvuka“ poziva na silazak u duboko vrijeme, na programu je u utorak, 7. lipnja s početkom u 20.30 sati u Filodrammatici. “Komorebi”, plesno-glazbena improvizacija i rad u nastajanju, zakazana je za srijedu, 8. lipnja s početkom u 19 sati, također u Filodrammatici. Obje predstave su dio programa za razvoj publike „Spaces“ udruge Prostor Plus.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje uz prethodnu rezervaciju e-mailom na skc@uniri.hr ili telefonom na 051-584-861.

Srijeda, 8. 6. 2016. / Tribina „Video je ubio radio zvijezdu“, od 20 sati u OKC-u Palach

Na ovogodišnjoj glazbenoj tribini „Video je ubio radio zvijezdu“ otvaramo glavne teme kreativnog procesa stvaranja video spotova ― tehniku, uputstva, insajderske savjete, dobre i loše strane medija.

Glazbeni videospot još uvijek služi kao promidžbeni materijal za odabranu pjesmu, stoga ne čudi njegova transformacija kroz povijest.

Tribina

Koliko nam je on važan, od svojih početaka do danas? Što je zapravo donio MTV boom, zlatno doba vizualne prekretnice u poimanju i približavanju glazbe publici? Ovo su samo neka od pitanja koja očekujemo u zanimljivoj raspravi pod voditeljskom palicom glazebnog kritičara, pisca i scenarista Anđela Jurkasa. Gosti treće Impulse tribine su poznati hrvatski redatelji(ce) videospotova: Marcella Zanki, Andrej Korovljev i Kristina Barišić.

Četvrtak, 9. 6. 2016. / Pub kviz „Glazbeni vremeplov“, od 21 sat u Klubu Bačva

„Glazbeni vremeplov“ je zabavno-edukativni pub kviz, naravno s glazbom u fokusu. Ovaj kviz će obuhvatiti sve glazbenike koji se abecedom nalaze između ABBE i ZZ TOP-a te nas podsjetiti na najduhovitije, najbizarnije ili “najrekordnije” podatke vezane uz glazbene pravce, od klasike do dubstepa. Uz pitanja koji su sastavili vrhunski kvizaši, sudionike očekuju i slušni testovi kao i druga brojna iznenađenja. Poanta dobrog pub kviza je svakako zabava, a nju garantira u ulozi voditelja i dj-a Mario Kovač i njegov Dada Jihad tim. Svi mogu sudjelovati, kotizacije nema, ali ima nagrada u vidu glazbenih izdanja (cd, posteri…).

Prijave za sudjelovanje šaljite na e-mail: info@impulsefestival.org

Petak, 10. 6. 2016. / Filmska premijera: „B-Movie: Lust and Sound in West Berlin, 1979-1989“, od 21 sat u Art-kinu Croatia

I u ovom izdanju Impulse festivala donosimo filmsku poslasticu:hrvatsku premijeru filma B-Movie: Lust and Sound in West Berlin, 1979-1989.

Dokumentarac je to o glazbi, umjetnosti i kaosu divljeg Zapadnog Berlina 80-ih. Film prati razdoblje od 1979. do 1989. u zidom podijeljenome gradu koji je postao kreativni melting pot posebne sub-kulturne i pop kulturne scene, istovremeno privlačeći genijalne diletante i svjetski poznate zvijezde.

Premijera_B-Movie

Snimatelj, redatelj i glavni lik je Mark Reeder, 22-godišnji engleski glazbenik iz Manchestera, koji 1979. godine napušta legendarnu glazbenu podlogu Joy Divisiona kako bi otišao u Zapadni Berlin. Što će doživjeti u narednih 10 godina, uhvatio je svojom kamerom i prenio na film.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Art-kina Croatia ili putem sustava Ulaznice.hr. Cijena ulaznice iznosi 20,00 kn, dok članovi Filmskog kluba ulaz plaćaju 10,00 kn.

Subota, 11. 6. 2016. / Sajam ploča od 10 do 17 sati u Kružnoj ulici

Ljubitelji vinila i na trećem izdanju Impulse festivala dobivaju svoj dan. Kako ne bi otišli kući praznih ruku, organizira se veliki, šesti po redu sajam ploča, treći u okviru Impulse festivala. Ove godine sajam ploča „izlazi vani“ i to u Kružnu ulicu (pored OKC-a Palach) u Rijeci. Prava prilika za kupovinu, razmjenu, razgledavanje, druženje i ostale čari koje sajam nudi.

Sajam ploca1

Subota, 11. 6. 2016. / Impulse „Trigon“ od 22 sata do 5 sati u Nemu, Tunelu i Životu

Impulse zaposjeda i subotnju večer 11. lipnja, za koju je organiziran pravi riječki izlazak – gradski đir po trigonu klubova Nemo, Život i Tunel. U duhu maksime »glazba je posvuda« publici se želi ponuditi glazbu (što) više žanrova i na više gradskih lokacija simultano. Trigon je glazbeni svijet kreiran u par stotina metara koji festivalski posjetitelji mogu doživjeti šetnjom laganim korakom.

Trigon počinje programom „Faking Jazz Together“, zamišljenim kao live interpretacijom radio emisije Art Velvet (svaki četvrtak na Radio Rijeci) koju vodi Dino Grgurić, student i mladi zaljubljenik u glazbu. Za svoj nastup kaže da nam je pripremio svašta, od Les Edits du Golema do Talking Heads-a. Poslije uvoda u Nemu, selimo se u Tunel gdje će nas u 23 sata dočekati Ivan Šarar i ponuditi svojom „Otrovnom maneštrom“, koja predstavlja „muzička sjećanja s dna zamrzivača. Kuhanje pomoću ostataka sumnjivog porijekla, bez recepata, bez pravila. Od teenage angsta preko produžene adolescencije do neuspješnog odrastanja. Tko dođe kajat će se, tko ne dođe: isto će se kajati!“.

Trigon_phillipe (CFSN)

Nakon prolaska Tunela idemo u Život gdje će nas od ponoći do ranoga jutra zabavljati phillipe, jedan od osnivača CFSN-a, organizator Illectricity Festivala, festivala audio-vizualnih umjetnosti, suorganizator FRüHSTüCK i phillitchevanje klupskih večeri, te koordinator i promotor glazbenog programa Festivala tolerancije (JFF).

Ulaz je slobodan cijelu večer u Nemu i Tunelu, a od ponoć se ulaz u klub Život naplaćuje s 20,00 kn.

Ponedjeljak , 13. 6. 2016. / Glazbeni osvrt: CAN (Njemačka), od 20 sati u Galeriji SKC

Edukativni se dio festivala „tradicionalno“ okreće glazbenim osvrtima u skopu kojih se starije fanove, ali i mlađe generacije ljubitelja glazbe educira o liku i djelu kultnih glazbenika u formi interaktivnih predavanja, glazbene slušanice i druženja.

Can1

Povod ovogodišnjem „Glazbenom osvrtu na Can“, izlazak je njihove prve službene biografije u proljeće, 45 godina od objavljivanja kultnog albuma „Tago Mago“ (1971.), kao i 15 godina od smrti gitariste Michaela Karolija. Druženje uz video projekciju „Can – Free Concert“ iz 1972. godine te izlaganje o raznim glazbenim izdanjima, kroz analizu izričaja benda te kroz prizmu širokog utjecaja koji su izvršili, vodit će Ronald Rajković i Miodrag Vučinić.

Utorak, 14. 6. 2016. / Koncert Lee Ranaldo Trio (ex Sonic Youth), od 21 sat u Pogonu kulture

Najvažniji segment Impulse festivala svakako su koncertne poslastice. U protekla dva izdanja nastupila su regionalna, ali i svjetski relevantna glazbena imena (Mike Watt, Wovenhand, Mono,…). Headliner ovogodišnjeg Impulse festivala je Lee Ranaldo, kultni američki gitarist i kantautor, koji je najveću slavu stekao kao suosnivač legendarnih Sonic Youth.

Tijekom trideset godina duge karijere u po mnogima najznačajnijem alter-rock bendu svih vremena, Lee Ranaldo i Thurston Moore redefinirali su zvuk rock glazbe, posebno rock gitare, koristeći neortodoksne pristupe štimanju i sviranju instrumenta. Glazbeni časopis “Spin” tako im je u svibnju 2012. dodijelio 1. mjesto u svojem izboru 100 najvećih gitarista svih vremena.

Lee_Ranaldo

Po raspadu Sonic Youth, Lee Ranaldo ne miruje, već u suradnji s Nelsom Clineom (Wilco), Steveom Shelleyjem (Sonic Youth), Alanom Lichtom, Johnom Medeskijem i Jimom O’Rourkeom snima prvo “Between Times and the Tides” (2012), a potom, u nešto izmijenjenoj postavi i album “Last Night on Earth” (2013), oba u izdanju uglednog izdavača Matador Records (Yo La Tengo, Interpol, Queens of the Stone Age, Kurt Vile,…).

Osim navedena dva albuma Lee Ranaldo za svoj premijerni samostalni dolazak u Hrvatsku priprema i pjesme s novog albuma Electric Trim (planiran za izdavanje na jesen).U novom akustično/električnom formatu s španjolskim multiinstrumentalistom Raul ‘Refree’ Fernandez om i Cayo Machancoses, „otkrivajući“ nove zvukove i aranžmane“

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 110,00 kuna mogu se kupiti u Dallas music shop Rijeka i putem sustava Entrio.hr, dok je cijena ulaznice na dan koncerta 125,00 kuna.

Partneri u provedbi programa su Sveučilište u Rijeci, Odjel za kulturu Grada Rijeke, Art-kino Croatia, Savez udruga Molekula, Udruga Poligon, Tiskara Grafik, Tvornica kulture, Hotel Jadran-Best Western, Entrio.hr. Prijatelj festivala je Dallas Music Shop Rijeka.

Impulse je projekt koji je nastao suradnjom Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i udruge Diston, koji su ujedno i organizatori festivala.
Realizacija trećeg izdanja festivala omogućena je uz potporu Grada Rijeke – Odjela za kulturu, Sveučilišta u Rijeci, Uniqa osiguranja i HDS ZAMP-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari