FOTO&VIDEO: Kakav spektakl na Ljetnoj! Istra i Kvarner na par dana postali Meka klasične glazbe

Kvarner i Istra ovih su večeri Meka klasične glazbe. Publika je sinoć uživala u izvedbama svjetskih zvijezda. Već sutra u puslkoj areni nastupit će veliki Jose Carreras

„The Best of Opera”, koncert održan 20. srpnja, posve je ispunio opatijsku Ljetnu pozornicu – no, bila je to ugodna gužva! Više od tisuću posjetitelja među kojima i mnogo stranih turista, proveli su nezaboravnu večer uz najpopularnije arije u izvođenju dvoje velikih svjetskih opernih umjetnika, Sumi Jo i Lucia Galla.

ljetna3

Uzvici oduševljenja i srdačan pljesak publike popratili su i nastupe mezzosopranistice ansambla riječke Opere Ivane Srbljan i gosta iz Ljubljane, tenora Aljaža Farasina te orkestra i zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca. Koncertom je ravnao energični Tibor Bogányi.

ljetna2

Tijekom dva sata programa, u vedroj zvjezdanoj noći, čule su se poznate uvertire iz Rossinijeve opere „Guillaume Tell” i Massenetovog „Werthera” te „Bacchanale” iz Saint-Saënsove opere „Samson i Dalila” u kojima je orkestar briljirao.

ljetna5

Sumi Jo, koja ove godine slavi 30 godina od međunarodnog debija, oduševila je interpretacijom arija iz Donizettijeve „Linde di Chamonix”: „O luce di quest’anima”, iz Bellinijeve „Norme”: „Casta diva”, Verdijeva „Rigoletta”: „Caro nome”, kao i duetima s Luciom Gallom, a posebno u bisevima kada je spontano i zaplesala s Aljažom Farasinom u „Brindisi“ iz Verdijeve „La Traviata”, te „I dreamt I dwelt in Marble halls” iz Balfeove „The Bohemian Girl”.

ljetna4

Publika je imala priliku uživati i u baritonu Lucia Galla poznatom po radu s mnogim slavnim dirigentima – Lucio Gallo pjevao je ariju iz Verdijeva „Otella“„Credo in un Dio crudel“ te „Cortigiani, vil razza dannata” iz „Rigoletta”, te posebno dojmljivu „Te Deum” iz Puccinijeve „Tosce”.

Emocije arije „Pourquai me réveiller” Massenetovog „Werthera” koju je Aljaž Farasin glasom prenio publici, ili „Mon coeur s’ouvre à ta voix” iz „Samsona i Dalile” Saint-Saënsa koju je otpjevala Ivana Srbljan pokazale su zašto su njih dvoje mladih pjevača bili uz takve sjajne svjetske zvijezde koje tri desetljeća oduševljavaju u najznačajnijim svjetskim opernim kućama i dvoranama – ima li većeg komplimenta?!

Oduševljena publika koja je uspjela izmamiti čak tri dodatka, kao i svi sudionici dokaz su da su Festival Opatija i HNK Ivana pl. Zajca, odnosno Riječke ljetne noći, uspjeli u svojoj namjeri i na Ljetnu doista doveli – najbolje od opere.

Iz HNK Ivana pl. Zajca posebno zahvaljuju Korejskoj ambasadi i Hotelu Mozart.

Foto. HNK Ivana pl. Zajca

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari