(FOTO&VIDEO) POČELO 27. KASTAFSKO KULTURNO LETO: Pogledajte što vas sve očekuje u gradu na brege

Kastafsko kulturno leto manifestacija je koja svake godine okuplja eminentne književnike, glazbenike, likovnjake i ostale priznate umjetnike. Drugačije nije niti ove godine, a mi vam u nastavku donosimo neke od zanimljivosti koje vas očekuju na još jednom bogatom ljetu na Kastvu.

DRAMSKI PROGRAM

UKRAĐENA LIČNOS (MILAN LANE GUTOVIĆ) 22.7. 2018.

Neponovljivi komičar i proslavljeni glumac Milan Lane Gutović ove godine na Kastafsko kulturno leto donosi izvrsnu hit komediju Ukrađena ličnos. Publici će se predstaviti likom i djelom Srećka Šojića odnosno ulogom po kojoj ga prepoznaje šira publika iz komedija Bela lađa i Tesna koža. Siniša Pavić, kreator lika Srećka Šojića, opisao ga je riječima: Srećko Šojić je paradigma našeg vremena, on nema nijednu pozitivnu osobinu, ni u životu, ni na poslu, a ipak je veoma omiljen.

ĆIRO (TARIK FILIPOVIĆ) 1.8. 2018.

Osebujan i neponovljiv nogometni trener svih trenera, kako su ga prozvali na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. čije rečenice citiraju dan danas, njegovo slavno sine moj dalo mu je neizbrisiv osobni pečat, kao i njegova neposrednost, ali i ekscentričnost. Njegovim životom se i bavi ova monodrama koja je najnoviji autorski projekt jednog od najpoznatijih glumaca u regiji, Tarika Filipovića. Što je Ćiro Blažević predstavljao za Tarika kroz njegovo sazrijevanje, kao čovjeka i kao strastvenog nogometnog navijača? Na koji je način ličnost Ćire Blaževića inspirirala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva vidjet ćemo kroz ovu duhovitu, ali i dirljivu monodramu.

 

POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA 21.8.2018.

Prijevod, scenografija i režija: Marko Torjanac, glume: Marko Torjanac i Franjo Dijak

Godina je 1939. Europa tone u kaos Drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo susretu Sigmunda Freuda i C. S. Lewisa. U neminovnom srazu dvaju svjetonazora, ova dva velika uma čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet, sukobljavaju se oko pitanja Postoji li Bog?. Tijekom jednoipolsatne gorljive potrage za smislom imamo priliku zaviriti i u njihove osobne životne priče koje su ishodišta njihovih uvjerenja, ali i dvojbi.

 

GLAZBENI PROGRAM

HLADNO PIVO  17.8. 2018.

Hladno pivo jedan je od najpoznatijih hrvatskih rock sastava. Okupili su se krajem osamdesetih u zagrebačkom predgrađu Gajnice, da bi već devedesetih postali jedan od najpoznatijih punk rock sastava. Tekstovi njihovih pjesama obično izražavaju kritičan stav prema vladajućem ustroju društva te često ismijavaju brojne društvene običaje i prihvaćene norme ponašanja. Njihovu glazbu karakterizira jednostavan punk-rock stil. Prodali su više od 60000 primjeraka albuma te odsvirali brojne koncerte, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu (Slo-veniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Njemačkoj). Dobitnici su mnogih priznanja i nagrada – 8 Porina, 8 Zlatnih Koogli, 2 Crna mačka, nagradu Davorin.

 

KNJIŽEVNI PROGRAM

RUJANA JEGER I SLAVENKA DRAKULIĆ  10.7. 2018.

Slavenka Drakulić je hrvatska književnica i novinarka čije su knjige prevedene na mnoge strane jezike. Rođena je 1949. godine u Rijeci. Završila je studij komparativne književnosti i sociologije na zagrebačkom sveučilištu. Objavljuje novinarske tekstove u mnogim stranim novinama i magazinima. Na hrvatskom je jeziku objavila romane: Hologrami straha, Mramorna koža, Božanska glad, Kao da me nema, Frida ili o boli, Optužena, Dora i minotaur i MIleva Einstein, teorija tuge. U izdanju Profila objavljena su joj Sabrana djela u dva dijela. Živi u Hrvatskoj i Švedskoj.

Rujana Jeger rođena je 1968. godine u Zagrebu. Završila je srednjoškolsko obrazovanje u Centru za obrazovanje za kulturu i umjetnost, smjer novinarstvo. Diplomirala je na arheologiji na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bila je kolumnistica časopisa kao što su Cosmopolitan, Elle, Stilist, Žen- ska posla, a objavljivala je i u stranim časopisima Amelia, Du i Die Bunte Zeitung.

 

PARTNERSKI PROGRAM

VLATKO STEFANOVSKI BLUES TRIO I TOMISLAV GOLUBAN 4.8.2018.

VLATKO STEFANOVSKI BLUES TRIO (MK)
Još kao član legendarne makedonske skupine Leb i Sol Vlatko Stefanovski nametnuo se kao jedno od najznačajnijih imena glazbene scene bivše države. Nakon raspada banda nastavlja s ništa manje uspješnom solo karijerom koja je Vlatka lansirala u krug istinskih glazbenih ikona s ovih prostora. Surađivao je s najeminentnijim svjetskim imenima, koncertirao diljem svijeta, i snimio mnogo albuma. Bilo da se radi o tradicionalnoj makedonskoj glazbi, fusionu, rocku ili nečemu sasvim desetom uvijek do izražaja dolazi Vlatkova virtuoznost i muzikalnost. Na ovogodišnjem KBF-u predstaviti će se sa svojim triom poznatom po furioznim blues rock izvedbama standarda i autorskih skladbi začinjenih Vlatkovom gitarističkom pirotehnikom.

TOMISLAV GOLUBAN BAND (HR)
Tomislav Goluban jedan je od najuspješnijih hrvatskih blues glazbenika. Ovaj pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike dobitnik je četiri Porina, 3 nagrade Status HGU-a, snimio je 9 albuma, redovito nastupa u raznim formacijama kako na domaćoj tako i na internacionalnoj sceni, a jedinstven je u svojem glazbenom izričaju u kojem na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom. Golubanovi su aduti strast prema onome što radi, smisao za humor i privlačan nastup.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari