GALERIJA KORTIL: U petak otvorenje izložbe „Bridges“ – suvremene „izložbe s pomakom“

Foto: Hrvoje Skočić

Izložba je u listopadu 2016. uspješno gostovala u ljubljanskoj galeriji DobraVaga, predstavljajući suvremeni vizualni izričaj nove generacije hrvatskih stvaratelja

U petak 13. siječnja u 19 sati u Galeriji Kortil otvorit će se izložba Bridges koja je u listopadu 2016. uspješno gostovala u ljubljanskoj galeriji DobraVaga Kina Šiška, predstavljajući suvremeni vizualni izričaj nove generacije hrvatskih stvaraoca slovenskoj javnosti.

Izložba je bila nastavak započete suradnje s ljubljanskom scenom, riječkoj publici predstavljenoj u studenom 2015. godine izložbom Common Space – Zajednički prostor.

Producent izložbe, Antonio Kiselić najavljuje:

“Riječku izložbenu i likovnu publiku očekuje uzbudljiv uvid u suvremen i intiman kreativni svijet desetak raznolikih i talentiranih hrvatskih umjetnika i umjetnica. Oni lokalni, poput Ivana Blažetića Šumskog, Tifani Rubi i Pekmezmed već su prisutni na internacionalnim scenama Njemačke, Nizozemske i Italije, dok je kolektiv Artu Ditu jedan od najzanimljivijih pripadnika bujajuće zagrebačke stvaralačke scene koji specifičnim likovnim izrazom pobuđuju sve veći interes javnosti i kolekcionara.

“Grupa za eksperiment”, sačinjena od Tanje Blašković, Michela Mesarića i Anite Kos suptilnim umjetničkih tehnikama i upečatljivim vizualnim odabirima progovaraju o društvenom kontekstu, a tu je i “dečko koji obećava”, Zoe Miloš na kojeg zasigurno treba “baciti oko”.

U sekciju “klasičara” spadaju Mislav Lešić, Dorijan Šikić i Marga Božanić koji za ovu priliku primarno rade na platnu, drvu i kartonu, s uljima i akrilom, a koji specifičnim likovnim izrazom artikuliraju osobne stvaralačke vizije, no kao i većina umjetnika unutar koncepta, forme i tehnike koje predstavljanju unutar izložbe nisu jedini mediji kroz koje se izražavaju.

Izložbeni koncept osmislila je Katarina Podobnik, mlada inovativna povjesničarka umjetnosti, dok je za vizualni dizajn zaslužan osebujni Leo Kirinčić.

Zasigurno nas očekuje uzbudljivo otvorenje izložbe, a ovim putem pozivam u ime organizatora sve znatiželjnike na istraživanje umjetničkih vještina i izraza unutar koncepta koji vas neće ostaviti ravnodušnima.“, zaključio je Kiselić.

Radno vrijeme Galerije Kortil je od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i 17 do 20, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom zatvorena. Izložbu je moguće pogledati do 30. siječnja, a ulaz je besplatan.

Program je svesrdno podržan od Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sloveniji, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Kina Šiška, Studentskog kulturnog centra Rijeka, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Ureda za kulturu i zabavu SZSuR-a, a u organizaciji je Društva povjesničara umjetnosti Rijeka, Centra za urbanu kulturu Kino Šiška / Dobra Vaga, Kreativnog kolektiva Kombinat i Galerije Kortil.

Foto: Hrvoje Skočić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari